Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 7 maj

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson sön, maj 07, 2017 10:00:30

Snart går det att övernatta i några träd ute på Borgmästareholmen. Och det är helt legalt. En satsning på ”Askersund Outdoor” är på gång och då är tältning en bit upp i luften ett givet inslag. När IFK hade sina fester ute på holmen en gång i tiden då var det några ibland som omedvetet försökt övernatta på holmen ute i Alsen efter festerna, men fick då med ordningsvakterna att göra. Så fick man inte göra. Det gällde att ta sig över till fastlandet när det var slut.

Borgmästareholmen ska nu förvandlas till ett nytt friluftscentrum. Öppningen sker med en festival och då blir gamla klassiska holmen ”Askersund Outoor Base Campe”. Bakom satsningen står Michael Malmborg. Kommunen har också satsat pengar i det hela. Grundtanken är att skapa en mötesplats för människor som vill uppleva naturen kring norra Vättern och aktivera sig.

Jag och många med mej har förstås minnen från IFK:s stora sommarfester en gång i tiden som lockade ett par tusen personer under en helg. Det var innan bron byggdes. Det gick båtar från hamnen ut till festen. Som aktiv i föreningen var det ett måste att hjälpa till på olika sätt. ”Kumla-Greven” var ett givet inslag på paviljongens veranda. Paradnumret var ”Du svarta zigenare”. På den tiden släpade inte artisterna med stora ljudanläggningar som drog mycket ström. En elkabel drogs över vattnet från Strandparken. Elen från den kabeln räckte till allt på holmen. Bandyspelaren och elektrikern Elis Karlsson ordnade det.

Minns att ordningsvakterna verkligen tog sina uppgifter på allvar. Helt omutliga. Vid ett tillfälle skulle Owe Thörnqvist uppträda. Framför scenen fanns en dansbana. Ingen fick beträda dansbanan var vakternas bestämda uppfattning. När Owe kom och skulle börja sitt framträdande undrade han varför folk stod så långt från scenen. Kom upp på dansbanan så vi får kontakt var hans budskap. Ordningsvakternas svettiga jobb under en timma var helt i onödan .


Owe Thörnqvist på holmen
Bild: Kjell Johansson

Bilder från hamnen. Det var långa köer av folk som skulle till festen. Båtturerna var täta.
Bilder: Kjell Johansson

Inne i hamnen såg ”Kalle-Bock” Pettersson till att rätt antal personer kom ombord på båtarna. Han var hård, rättvis och kompromisslös. Vi som skulle jobba hade förtur. ”Kommittéare passera” var Kalles klara budskap till den långa publikköns ilska.

Kommunen framhåller i sin turistsatsning att ”Askersund ligger vid Sveriges hemligaste skärgård”. Har aldrig förstått storheten i det budskapet. Som gammal journalist tycker jag att inget ska vara hemligt. Men budskapet får man förmodligen ändra på efter satsningen på Borgmästareholmen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1650