Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Doktor Lundkvist förslag blev verklighet efter 54 år.

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson tis, maj 09, 2017 23:19:57

De senaste månaderna har det pågått en debatt om en nybyggnad för äldreboende i anslutning till Vårdcentralen i Askersund. Efter återremissrunda i kommunfullmäktige blev det till slut beslut om att det ska byggas ett boende vid Vårdcentralen, eller gamla Sjukstugan som en del säger. Alternativet var att dela upp boendet på mindre i enheter som i dag och lägga nybygget på is. Det finns delade meningar om ekonomin för satsningen.

Ett vykort på Vårdcentralen-Sjukstugan


Men som det brukar heta”, inget nytt under solen”. Så även i debatten om nybygget vid gamla Sjukstugan. För drygt 50 år sedan ville sjukhusläkaren Hilding Lundkvist ta ny radikala grepp inom åldringsvården. Han ville att sjukhusvården och åldringsvården skulle knytas samman precis som nu kommer att ske. Men det tog 54 år och ett nybygge för att komma fram till det beslut som sjukhusläkaren önskade.

Tidningsartiklar från 1963

1963 var det aktuellt med att riva gamla Norrbergahemmet och bygga nytt. Så blev det också, Norra Bergens äldreboende. Det gamla låg strax intill dagens byggnad. Lundkvist ville att beslutet skulle omprövas och istället placera bygget intill Sjukstugan (Vårdcentralen) mot Borgmästargatan men han fick inte gehör för sina argument.

”Det skall vara ett modernt hem med så långt det någonsin går, individuell hemmiljö för de gamla. Men närheten till sjukvårdsinrättningen ska bidra till att den behövande snabbt och effektivt får sin vård och så fort sig göra låter bli återplacerad på hemmet i sin invanda privata miljö. En mera smidig åldringsvård. Det gäller att utnyttja vårformerna på ett vettigt och ekonomiskt försvarbart sätt”, förklarade doktor Lundkvist i en tidningsintervju i oktober 1963.Doktorns argument kunde ha varit hämtat från Askersunds fullmäktige 2017.

Gamla Norrbergahemmet som revs

Från rivningen. En udda bild av Kjell Johansson

Skiss på Norra Bergens äldreboende. En skiss som följdes.
Bygget av Norra Bergens äldreboende blev av trots doktor Lundkvist protester

Både Askersund och Hammar hade problem med bra boende för äldre vid den här tiden. Det var också aktuellt med en storkommun. Lundkvist ville lösa det hela med en centralisering av åldringsvården.

”Kommunernas ekonomiska möjligheter tillåter inte något annat” framhöll Lundkvist bestämt i tidningsintervjun.

Ibland kan det vara mycket intressant att läsa gamla klipp och hur politiker och andra beslutsfattare tänkte på den tiden. Debatten om åldringsvården är ett exempel på hur det kunde se ut. Mycket är sig likt från dagens debatter och argument.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1653