Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 4 juni 2017

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson sön, juni 04, 2017 18:20:09

Bastubad är veckans viktigaste händelse för många. Även varma sommardagar. Själv tillhörde jag bastugänget i många år, men nu var det länge sedan jag besökte ”bastuklubben” i Askersund. Får skylla på att mycket annat kommit emellan. Jag är ju pensionär och hinner minsann inte med allt.

Mitt råd till alla beslutsfattare är att bada bastu någon gång i veckan. Det är ju där lösningarna finns på kommunala problem allt medan svetten rinner. Och ibland finns också lösningar på världsproblemen. När jag bastade i Närlundahallen –där Anneli satt och hyrde ut handdukar -fanns en politiker med. Gänget öste beröm över honom. Att han kanske varit den bäste politiker som Askersund någonsin haft med förhoppningar om att det skulle ge resultat inne på Rådhuset i Askersund i olika frågor. Tyvärr gav inte berömmet något politiskt resultat.

Mitt intresse för bastubad fick också en kraftig törn när jag sysslade med brottning under några ungdomsår. Det är en sport som handlar mycket om bantning och bastu. Ofta är det viktigt att väga en viktklass under ordinarie vikten för att vinna matcher och för att få ihop ett vinnarlag . Brottarbasen Elving förfogade över en så kallad ”turkbastu” där man kunde sitta länge. Det var som att sitta i ett tält med huvudet ute i friska luften. I en sådan bastu gick att sitta i timmar om det behövdes, men det var inte roligt.

Rolf Elving kom från brottarfästet Värnamo för att bli konditor i Askersund. Brottningen hade han med sig i bagaget. Vi var ett antal grabbar som Rolf lockade med mellan fotboll-och bandysäsongen. Ingen av oss siktade på en brottarkarriär. Träningen var omväxlande, men brottning var aldrig riktigt min likör. Trots det blev ett 100-tal matcher och några Fyrstadstävlingar. Medaljerna från Fyrstadsbrottningarna var påkostade. Mina ligger i en plåtlåda. Kanske ska titta på dem någon gång och minnas svettiga duster. Och då bara inte i bastun.


Brottning på festvåningen vid Stadshotellet i AskersundBrottarklubbens klubbmärke

När jag gick i skolan fick vi gå samlad trupp från Kyrkskolan över bron till Varmbadhuset. Vi fick inte bada bastu men väl tvätta oss ordentligt rena. För mej blev det sedan en vana att fortsätta gå till Varmbadhuset efter jobbet på lördagarna och bada bastu. En del kompisar fanns där så vi kunde lägga upp kvällens aktiviteter. Vretstorpsparken, Kyrksjön, Åboholm eller vad det nu kunde vara. Ibland nöjde vi oss med att stanna hemma och gå på Hammabergs konditori. Det berodde på hur feta våra plånböcker vi hade just då. Och de var sällan feta.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1671