Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 18 maj 2017

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson sön, juni 18, 2017 09:25:34

Delar av gamla bryggeriet i Askersund ska förvandlas till attraktiva lägenheter. Läget är helt perfekt. Ägaren Klas Stjernström ska bygga efterlängtade hyreslägenheter och det är ju inte helt vanligt i dag. Det har nästan bara varit Askersundsbostäder som sysslat med sådant i Askersund tidigare. Anledningen till att jag skriver om bryggeriet är att jag själv jobbade där under några sommarlov. Jag var med utkörare Pelle och langade dricka från lasset. Hade det funnits lägenheter i bryggeriet på den tiden så är jag säker på att ett antal personer hyrt in sig direkt. De skulle ju ändå till bryggeriet några gånger om dagen för att ta en ”dricka” som det sa. Då menade de öl. Gänget kom tidigt på morgonen för den första flaskan och så fortsatte det.

Askersunds bryggeri var en ganska stor arbetsplats en gång i tiden med tanke på stadens storlek. På bryggeriet jobbade många trevliga original. Vi som jobbade fick tre dagdricka att hämta vid en disk på kontoret. En jobbarförmån så god som någon. En del utökade dagdrickan med ytterligare lite pilsner. De fanns en del som hade höga stövelskaft, som rymde tre – fyra pilsner. De fyllde upp sina stövlar både vid frukost, lunch och efter jobbets slut när de gick hem. Och till det kom de ordinarie tre flaskorna. En del törstiga män hade problem med ölinköpen. Det blev bråk i familjen. Minns att en man som bara fick köpa sex öl för sin fru, men han löste det elegant. Vi fick order att bära in sex till köket och sex ner till pannrummet i hemlighet. I dag är det väl ingen som smyger med öl. Förr undrade man om vi skulle ta en fika. I dag frågar folk om du ska med ut och ta en öl. Så vanligt har det blivit med öl. Mannen som jag berättat om levde vid fel tid.

Minns också att bryggmästaren vid Askersunds bryggeri var mycket stolt över sin öl och sin yrkesskicklighet. Han sa ofta som ett bevis på det att ”vägarbetarna tycker bäst om min öl”. Det var ett betyg så gott som något.

För ett antal år sedan fanns det flera brygger inom kommunens gränser. Alla är borta utom Hammars bryggeri som kämpat på i alla år. Tittar man på dryckeshyllorna i butikerna i borde det vara dubbelt så många bryggerier i dag som det var på 40-och 50-talen. Det finns hur många drycker som helst att välja på. Både vad gäller storlek och sorter.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1679