Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 16 juli

Juli 2017Skapad av Ove Danielsson sön, juli 16, 2017 23:03:13

De flesta håller nu på att göra verklighet av sina semesterplaner som de i många fall knåpat med under hela vintern. Det har bokats stugor, hotellrum och resor. I många fall till utlandet. Jag minns hur det var när det gällde att få ihop det hela. Och att semesterperioden är igång på allvar märks om man går en promenad i Askersund . Normalt brukar jag känna de flesta och hälsa, men under den här perioden träffar jag massor av okända människor. Men jag hälsar i alla fall för att inte verka stöddig.

När jag jobbade på tidningen fanns det fritidshus och lägenheter att hyra av ägaren. Objekten lottades ut och spänningen var stor vilka som blev de lyckliga vinnarna. Många ville till Öland. Det var en trevlig personalförmån som tyvärr är borta.

Besökte Ven ett antal gånger och företagets lägenhet där. Tror inte jag kommit dit annars. Gabriel Jönssons diktade så fint om Backafall på Ven. Och om flickan från Backafall som sjömannen längtade till. Träffade inte någon sådan flicka. Hade för övrigt mina egna flickor med på resan. Det var mest turister som njöt av livets goda i restaurangen vid båthamnen. Men ibland stod jag vid kyrkan om kvällen som i dikten och blickade bort över sundet mot Danmark.

En ”flicka” från ön som jag ändå träffade på var vid ett besök på sköterskemottagningen för att plocka bort en plastpropp som fastnat i ett öra under natten. Proppen hade jag satt dit för att avskärma mej lite från nöjeslivet från restaurangen intill. Sköterskan gjorde sitt jobb men skulle ha extra betalt för att jag inte tillhörde samma landsting. Turistrabbat existerade inte.

Själv har jag dåliga erfarenheter av utlandsresor och tullare. En gång i tiden var jag mycket mörk. Min farfar kallades för övrigt för ”svarten” så det mörka håret låg i släkten . Ett typiskt utseende för en langare och smugglare enligt många tullare på den tiden. Blev stoppad varje gång, medan mina ljushåriga vänner passerade utan krångel. Det var bara att packa upp alla saker och sedan försöka få tillbaka allt i väskorna igen. Och det var inte lätt. Men jag lärde mej att aldrig köpa en flaska för mycket och packa så lite som möjligt. Vid en resa till Kreta så var en bänkgranne i planet övertygade om att jag skulle hem på semester till min hemstad och släktingar, men att jag inte ville berätta. Det hjälpte inte hur mycket jag förklarade att jag var från Askersund. Tyckte inte det var så roligt att sitta och tjata om mitt ursprung, men det tyckte mitt resesällskap.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1693