Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 30 juli 2017

Juli 2017Skapad av Ove Danielsson sön, juli 30, 2017 15:47:44

Vägbyggen runt Askersund, bilutställningar och bråket runt Transportstyrelsen, fått mej att fundera lite över mitt eget bilåkande och mitt körkort. Mitt intresse för bilar har alltid varit begränsad, men jag tog ändå körkort. Mina kompisar tog körkort direkt efter de fyllt 18, men jag väntade en bit upp i 30-årsåldern. Då var det nödvändigt för jobbet. En egen bil och körkort betydde också en viss frihet för familjen. Vi kunde enklare ta oss ut på semestrar och till badet utan att ligga någon till last.

När jag tog körkort låg teorilokalen i samma hus som tidningsredaktion. Praktiskt och bra. Jag kunde gå en trappa upp och mala igenom trafikmärkena lätt och smidigt. Sedan var det bara att gå ut på gården och sätta sig i körskollärare Lennarts bil. En man med ett mycket gott tålamod. Det kan inte vara särskilt muntert att dag ut och in sitta och tjata på hopplösa elever.

Det var ett mycket blandat gäng som tog körkort ihop med mej. Någon hade blivit av med körkortet och skulle ta om. Han bodde en bit utanför Askersund. Minns att jag frågade om hur han skulle ta sig hem. ”Jag har bilen på torget så det är inga problem” svarade han. Eleven körde sin bil till och ifrån körskolan. Och det fungerade.

En annan fick för sig att man skulle köra sakta och försiktigt vid uppkörningen. Men det gick för sakta. Besiktningsmannen trodde det var fel på bilen. Det blev igen körkort. Inte den gången i alla fall.

Under många år körde vi med egna bilar på redaktionen. Sedan fick vi dela bilar med tidningsbuden. Högerstyrda bilar. Det tog lång tid innan jag slutade med att försöka växla i dörren på höger sida. Jag var inkörd på det gamla vanliga, att växla med högerhanden. Det var också helt onödigt också efter som bilarna hade automatväxlar.

Genom åren har jag haft ett antal bilar trots mitt ointresse. Bilköp är en sak för sig ofta med ett antal tekniska frågor. Rena grekiskan för mej. Det viktiga för mej har alltid varit att bilen fungerar utan krångel. Och att den har en trevlig färg. Vid bilinköpen har det alltid funnits folk som gått runt och tittat noga på firmornas fordon. De har känt på bilarna, kollat i motorerna och tittat noga under fordonen . Det har jag också gjort men vet inte riktigt varför. Har gjort som alla andra för att inte verka helt bortkommen.

I höst går mitt körkort ut. Brukar få en påminnelse. Ska bli spännande att se vilket land den kommer ifrån den här gången med tanke på vad som hänt inom Transportstyrelsen . Kanske från Serbien…

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1698