Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika den 13 augusti 2017

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 14, 2017 18:24:24

Alla kommuner med lite självaktning arrangerar gratis trivselaktiviteter under sommaren. Med olika namn. Det behöver inte vara Trivselkväll som i Askersund under många år. Vid något tillfälle var namnet till och med ” Nattifestival”. Anledningen var att festen började lite senare på kvällen. Runt klockan åtta om jag minns rätt. Nu har namnet ändras till ”Sommarmusik i Askersund hamn”.

Under en period hölls Trivselkvällarna i Hembygdsgården med ”Trivsel-Torsten” Lundberg som programledare. Torsten och hans hopplockade artistparad lockade storpublik varje gång. Runt 1000 personer. Svårare än så behövde inte var på 60-talet. Från vår balkong på Borgmästargatan kunde man se folk vandra upp till Hembygdsgården med sina tältstolar under armarna. Det var som ett lämmeltåg för att nu ta i lite. I alla fall som ett mindre lämmeltåg.

Senare flyttades Trivselkvällarna till Strandparkens stora gräsmatta. Där fick det plats mycket folk som helst och så var det också. Några av kvällarna dök Gösta ”Snoddas” Nordgren upp. Han var då lite på nedgång men drog ändå mycket folk. ”Snoddas” gillade Askersund. Han hade varit i stan både spelat bandy och fiskat. Många amatörer fick också sina drömmar uppfyllda. Att uppträda från en scen inför storpublik.

Bild från 1973 i Strandparken, Trivselkväll med "Snoddas" och "Karlstads -Snoddas."


Nu är det hamnområdet i Askersund som gäller för kommunens trivselarrangemang på sommaren. Minns vid några tillfällen då hemmasonen Bertil Boo gjorde sina framträdanden där. Då var det fullspikat. Många ville tala med honom om gamla minnen. Hygglige Bertil svarade snällt och mindes. Tror inte han kände igen hälften av de som kom fram, men han vill inte såra någon. Och visst kom han ihåg…

Men han var inte alltid så känd. Bertil berättade för mej när han gjorde ett framträdande på ett norrländsk äldreboende kom det fram en man och tackade med orden: ”Aldrig trodde jag att skulle få höra Harry Brandelius i verkligheten. Tack! Tack!”. Bertil tog det hela med humor.

I dag är det de pigga Systrarna K, Åsa och Karin Karlson , som lockar mycket folk på sångstunderna i hamnen. Och ibland Torsten Loxbo och Jonny Sjöberg. Det är annars inte lätt att var profet i sin hemstad.

Publiken brukar vara mycket nöjda när de lämnar hamnen. Men vid ett tillfälle gick det dock snett vid en fest på torget. Den kände radiomannen som skulle vara programledare hade tittat för djupt i glaset. Han stod mest och babblade utan att tala i mikrofonen. Det blev fiasko. Men så är det inte i dag. Programledare och artister sköter sig exemplariskt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1705