Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

AGA-fyren i Bastedalen

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 21, 2017 16:20:47

Sedan 2003 firas ”Internationella fyrdagen”. Årets firande inträffade under den gångna helgen (28/8). Förutom Sverige deltog ett antal länder. Ett 70-tal platser höll också öppet för allmänheten. Därför är det på plats att påminna om AGA-fyren som finns i Bastedalen. Har skrivit om fyren tidigare vid något tillfälle.

Askersunds kommun har ansvaret för AGA-fyren på klippan ute vid Emmekärr vid Vättern. Under många år anlitade kommunen Göran Sundström från Karlsborg att sköta underhåll och service av kommunens fyrar på Vättern. Det finns ytterligare två fyrar men inte med samma kulturvärde som Dahléns-konstruktionen i Bastedalen. Enligt Sundström är det ett tekniskt underverk, men som nu moderniserats. Nu drivs fyren med hjälp av solceller och det har underlättat arbetet. Dahléns gamla teknik har gjort sitt. Men fortfarande fodras tillsyn.

Johan Bergsten på M/F Wättervik har tagit över skötseln efter Sundström, samt ansvara för sjöprickningen i norra Vätterns skärgård.

PS! Ytterligare bilder och text finns på na.se -Nyheter-Askersund och min blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1708