Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 10 sept 2017

September 2017Skapad av Ove Danielsson mån, september 11, 2017 10:38:27

Sedan någon vecka tillbaka finns det en påse med marknadskarameller i kylskåpet. När jag tänker efter kanske det bara finns en halv påse kvar . Det har nämligen varit höstmarknad i Askersund. Många anser att man inte varit på marknaden utan inköp av karameller och det respekterar jag. Det är också lite lurigt med bruna marknadskarameller. Jobbade ihop med en kvinna som alltid åt för mycket av den sorten för att sedan få tillbringa resten av dagen illamående på toaletten. Men det var gott så länge det varade.

Årets marknad i Askersund lockade mycket folk, men mycket har ändras från förr. Tyngdpunkten ligger numera i hamnområdet. En gång i tiden var det bara torget som gällde. Hamnområdet var rena öknen för ”knallarna” . De ”riktiga” marknadsoriginalen som sålde allt från rakblad till fantastiska konservöppnare är borta. Lite synd tycker jag. Nu har ”knallarna” skyltar med firmanamn och bevis för att de har F-skattsedel. Ordning och reda, men de är inte så roliga att lyssna på.


Den rödhårige rakbladsförsäljaren som alltid kom till marknaderna i Askersund hade alltid kö runt sitt bord. Och han behövde inte någon firmaskylt. Alla ville lyssna på honom. Han var en artist så god som någon. Rakbladsförsäljaren med sin fantastiska Dixie -blad reste sig aldrig från sin stol. ”Ordna kön så jag kan börja sälja” var hans uppmaning samtidigt som han uppmanade folk att handla stort. Firman skulle nämligen upphöra. Någon son den rödhårige populäre försäljaren sa varje år. Ett försäljningsknep som ofta gick hem.

På den tiden fanns det ett kommunalt ölcafé vid Väderkvarnsgatan, några hundra meter från torget. Under dagen gjorde en del försäljare täta besök på ölcaféet . Så också den rödhårige rakbladsförsäljaren. Det märktes också att ölen haft sin inverkan. Intresset för affärerna avtog markant framåt eftermiddagen.

Något som saknas nu för tiden är antalet tavelförsäljare. Såg någon men det fanns inga motiv med ”Gråtande barn”, ”Zigenarflickan”, ”Fiskargubben” för att nämna några motiv. Kanske konstintresserade tyckte det var bra. Har inte hört något från det hållet. Men det har funnits konst-och kulturintresse människor med skarpa synpunkter i Askersund, som bokhandlare Arvid Carlsson i Askersund . Han ansåg sig själv vara mycket kulturell. Marknadskonst var inget för honom. Bokhandlaren gjorde filosofiska uttalande för att verkligen bevisa sin kulturkunskap. ”Krig det är farligt men punsch är gott”, var en av hans filosofiska formuleringar. Och visst låg det något i det.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1718