Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 24 september

September 2017Skapad av Ove Danielsson tis, september 26, 2017 18:39:12

”Raskens” är en tung pjäs av Vilhelm Moberg, med mycket elände och fattigdom. Så som många hade det i Sverige en gång i tiden. För någon vecka sedan gav teatergruppen ”1 2 3 Schtunk”, Mobergs pjäs med underrubriken ”Vi går åt vilket håll vi vill”. Jag var tveksam på om det kunde vara underhållning en lördagskväll. Visste inte om jag skulle tya med det hela som Ida i pjäsen brukar säga. Ordet tya kan översättas med i brist på ork om någon undrar.

Kanske skulle jag istället skulle stanna hemma i TV-soffan med en god pilsner och briljera i sällskap med frågeprogrammet ”Vi som vet mest”. Det är alltid hemma i soffan man vet bäst. I reklam lästa jag att föreställningen skulle bestå både av humor och bra musik. Blev lite nyfiken på hur det skulle gå till när det gällde ”Raskens”så jag knallade ner till Sjöängen för att kolla. Måste också erkänna att jag hade vunnit två fribiljetter till föreställningen på en fototävling om bygget av Sjöängen så det blev billigt.

Föreställningen blev en stor överraskning med skratt, musik och vemod. Göteborgsgruppen ” Schtunk” hade tolkat den kände författaren på sitt eget sätt utan att missa det viktiga budskapen i ”Raskens”. Drygt 100 personer såg föreställningen och det måste vara en bra publiksiffra för Askersund en lördagskväll. Jag ångrar absolut inte att jag skippade tv den här kvällen.

Sjöängen har för övrigt ett imponerande programutbud under hösten och vintern. Det är bra att hoppas på att publiken också kommer . Hittills har det gått bra vad jag förstår. Det finns nästan något varje vecka. För den som ska gå på allt måste nog kommunen börja fundera över övernattningsrum i lokalen.

Minns tillbaka på när teatergrupperna gav förställningar i gamla Hantverksföreningen (Folkets hus). Gräddan av landets skådespelare kom då till Askersund. Ofta bodde de på Statshotellet som låg tvärs över gatan. Många av aktörerna knallade också över gatan i pausen för att besöka vätskekontrollen i baren. Publiken var också mycket fint klädda. Herrar i fina kostymer och damer i långklänningar. Det var stort och märkvärdigt att gå på teater i Askersund på den tiden och då skulle bästa stassen på. Men det har förändrats. Själv hade jag en enkel tröja på mej när jag kollade på ”Raskens” och ingen tittade på mej.

Ett udda minne som reporter har jag från Olshammars Folkets hus. En pjäs om agitatorn Kata Dahlström skulle visas men scenen var för liten. Och Kata som höll sina möten i det fria, ofta i en vägkorsning. Utan scen.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1728