Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 22 oktober 2017

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 23, 2017 16:44:54

Kulturarbetare, Helene Nevers och riksspeleman Pehr Falkenström , har lyckan att äga ett eget missionshus. I Svinnersta. Strax över vägen där de bor vid sin lantgård ligger det lilla röda kapellet. Det har inte hänt många gånger att jag erbjudits att tala och visa bilder i ett missionshus. En gång tidigare har jag varit i ett kapell Mamrelund i Åmmeberg. Men det är allt. Häromkvällen var jag och vännen Leif Linus inbjudan av Svinnersta/Tjälvesta byalag i Svinnersta för att prata och visa bilder i missionshuset . En trevlig sammankomst med ganska mycket folk. Som journalist har jag annars varit i många missionshus, kyrkor och på tältmöten för att skriva och fotografera. Men då har det varit präster som skött snacket.

Måste erkänna att jag aldrig varit någon flitig kyrkobesökare privat. Jag har haft andra intressen. Men jag har alltid respekterat folk vid mitt reportagebesök för deras insatser för saker de tror på. Missionshuset i Svinnersta används numera för kulturarrangemang av olika slag. Därför känns det stort att också jag och Leif Linus räknas in i den kategorin. Det var inget vi kunde tänka oss i vår ungdom när Vretstorpsparken och idrotten var några av våra intressen.

Genom åren har jag gjort många reportage i Svinnerstatrakten. Och träffat en del udda personer som berikat mej med sina idéer och funderingar. Människor som inte finns kvar i livet längre.Tore Karlsson var potatishandlaren som inte lämnade några garantier . Smått som stort skulle också med vid självplockningen. Så stod det i annonserna. Han gick på potatisgärdet med sin stora penningbörs och såg till att den blev välfylld. Själv ansåg han att det var rena välgörenheten han sysslade med. Ingen vinst alls bara en ful ovana. Ändå ordnade Tore självplockning år efter år.

Aina Gustavsson, var en speciell kvinna i Svinnersta som ofta var inne på redaktionen och lämnade in tidningens korsord. Ofta var det ett ord som fattades som Aina ville ha hjälp med. Ibland kunde jag hjälpa till. Kan nämna att det gällde barnkorsordet. Vid några tillfällen vann hon också 50 kronor. När jag tyckte att hon kunde bjuda på en pepparkaka vid advent för hjälpen slutade hon be om hjälp. Aina var ekonomisk. Tråkigt nog råkade hon ut för ett inbrott. Det fanns personer som trodde hon hade pengar hemma i det gamla förfallna huset. Pratade med henne efter inbrottet. Hon använde inte ordet chockad. Nej Aina blev efternervös. Bättre än så går inte att beskriva en känsla.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1742