Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Stig grävde fram gamla Rådstugan i Askersund

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson fre, oktober 27, 2017 17:41:15Vad döljer sig under kullerstenstorget i Askersund? Det var inte så många som funderade på det innan televerkare Stig Gustavsson grävde fram rester av gamla rådhuset för drygt 30 år sedan. Televerket skulle lägga ner nya ledningar i norra delen av torget mot Storgatan-Stöökagatan när grävmaskinist Gustavsson lade delar av maktens boning från 1600-talet i dager. Arbetet stoppades omgående och folk från länsmuseet tillkallades för arkeologiska utgrävningar och dokumentation av fyndplatsen. Massor av daglediga askersundare kantade ”rådhusgropen” på torget för att följa utgrävningarna.

Utgrävningarna 1986 på torget var de första som gjorts i centrala Askersund. Det var ganska lät enligt expertisen att se vad som hänt före och efter den stora branden 1776. En svart jordrand cirka 40-50 centimeter ned i marken är rester från branden som ödelade hela staden. Att det var just det gamla rådhuset som telverket grävt fram rådde inget tvivel om. Gamla kartor visade att rådhuset låg på den plats där fynden gjordes. Stockarna från grunden var märkligt nog fortfarande friska.

Rådstugan – som huset kallades på den tiden-låg avskild ute på torget. Byggnaden var av trä i en våning och försedd med spåntak och ett litet torn. Rådstugan var en mycket liten byggnad. I tornet hängde en klocka. År 1695 offrades gamla rådhusklockan för att man skulle få fram tillräckligt med metall för att gjuta om stadskyrkans lilla klocka. Folket från länsmuseet fotograferade, mätte stockarna och ritade av byggkonstruktionen. Vid det tillfället förklarade också ansvariga för utgrävningen att det förmodligen fanns mycket mer att undersöka utanför själva gropen.

-Vi kan inte göra mer nu. Förmodligen finns det mer av grunden utanför gropen, men de utgrävningarna får väl Askersunds kommun stå för när de får gott om pengar, upplyste Lars Andersson från länsmuseet, vid utgrävningen 1986.

Ännu tycks inte Askersunds kommun ha fått gott om pengar, eller också har politikerna prioriterat mer dagsaktuella ärenden.

PS! Flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1744