Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 12 november 2017

November 2017Skapad av Ove Danielsson mån, november 06, 2017 10:13:20

Sedan några år tillbaka har jag blivit mycket bättre på byggtermer än tidigare. Som exempelvis tvåtum-fyra, tvåtum-tre och för att nu inte tala om tvåtum-sex. Anledningen till mina förbättra kunskaper är att jag fotograferat byggen i Askersund under några år. Först det stora skol-och kulturbygget Sjöängen och nu bostadsrätterna vid Västra Strandparken. Eller om man inte är så högtidlig, Verkstadstomten.

Ett intressant jobb i en bransch som jag inte följt från grunden särskilt ofta. Har träffat på massor av trevliga hantverkare som är villiga att förklara ingående vad de sysslar med. Jag har följt byggprocesser och tjuvlyssnat på när hygglige byggbasen Magnus vid PEAB pratat med sina mannar och snappat upp lite av varje när det gäller byggtermer.

Tum-måtten handlar förstås om brädor, plankor och träreglar, men jag har fortfarande väldigt svårt att se skillnad på storlekar. Och vilket virke jag skulle ha när det begav sig. Brukade peka på vilken bräda jag ville ha. Tycker det flesta brädor är ganska lika. Som tur är finns det två trevliga och hjälpsamma män i Askersund, Göran och Mikael, vid Edlunds, som hjälpte till så det blev rätt. Sådana butiker med en personlig service ska man vara rädd om. Men nu var det länge sedan jag behövde en bräda. Bor sedan några år tillbaka i en lägenhet och då blir det inte mycket snickrande. Jag ringer vaktmästare Stefan om det skulle vara något.

På brädgårdar har jag sett att kunderna ofta lyfter brädorna i luften, blundar med ett öga och kikar med det andra ögat längs brädan. Tycker det ser lite märkligt ut. Jag har förstått att de vill ha raka brädor, men jag trodde att alla var raka var när man betalar dyra pengar. Men alla verkar mycket kunniga så det är väl så det ska vara.

Snart är mitt fotouppdrag klart vid Västra Strandparken när det gäller PEAB:s bygge av bostadsrätter vid strandkanten. Lägenheterna ska vara inflyttningsklara i februari nästa år. Ännu ett bygge har startat i samma område med en annan byggherre. Nästan alla vill bo vid vattnet numera.

En av mina bästa egna snickarinsatser skedde under tvång redan i skolslöjden. Men det blev riktigt bra om jag får säja det själv. Vi tvingades tillverka en pall under ledning av en allvarlig och petig lärare. Det här var i början på 50-talet. Pallen håller ännu och används dagligen när jag sitter och tar på mina skor. Trots allt måste det ha varit en bra lärare.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1748