Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kristinagården Askersund

November 2017Skapad av Ove Danielsson mån, november 06, 2017 23:28:57

Kristinaskolan, Kristinahemmet, eller Kristinagården som nu är namnet, väcker både roliga och tråkiga minnen hos folk. I dag handlar det bara om trevliga saker. Den ursprungliga verksamheten med skola för barn som hade det lite svårt startade i slutet på 1800-talet och lades ned 1979. Sedan har byggnaden använts för olika ändamål. Under en lång period var det utbildning för vuxna som gällde. Nu finns det barmverksamhet i en del av byggnaderna. Den gamla praktfulla parken har också förändras. Träd har tagits bort och ersatts med lekutrustning. En del tycker det är bra medan andra ser det på ett helt annat sätt när det gäller parken. Det är bara att välja.

Gammal bild på Kristinahemmet. Utbyggnaden skedde 1919. Huset till höger är borta.

Kristinahemmet var en viktig arbetsplats för Askersund under många år. Inte minst för att det var en stor kvinnoarbetsplats. Kristinahemmet har haft många namn under årens lopp som nämnts. Det ena värre än det andra. Det första var Örebro Idiotskola! Under en period var namnet ”Andesvagskolan”. Den pampiga byggnaden togs i bruk 1905. Arkitekt var Magnus Dahlander, Örebro. Bygget kostade 84 918 kronor. Åren 1919 till 21, gjordes en tillbyggnad åt väster för en kostnad av 135 000 kronor.

PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1749