Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersunds Lucia på gång

December 2017Skapad av Ove Danielsson fre, december 08, 2017 23:57:47

I Askersund hålls luciatraditionen levande till skillnad från många andra platser. På lördag (9/12) är det dags för årets firande med kortege genom stan och kröning i Landskyrkan. Normalt brukar firandet var på en söndag. Men i år krockar firandet med ett evenemang som är bokat in på Sjöängen på söndag. Lasse Åberg och Janne Schaffer har julkonsert. Nästa år kommer allt vara som vanligt igen. När det gäller kröningen har det varierat mellan Landskyrkan och vid torget. Förr var den alltid på stan.

Bara för ett tiotal år sedan var luciafirandet stort på många håll. Det var omröstning med i bilder i tidningen varje dag på kandidater. Omröstningen väckte ett stort engagemang och främst då från släktingar till de olika kandidaterna. Och det var inte så konstigt. Vem ville inte dotter eller vännen se som lucia? I dag är luciafirandet i Askersund betydligt mer nedtonat mot förr. Tidningarna har slutat med röstning. I Askersund kommer lucian med sina tärnor från någon kör. Personligen tycker jag det är en mycket bra utveckling. Meningen är väl ändå att bevara själv luciatraditionen och kortegen runt torget i Askersund.

Askersunds-Tidning och Lottakåren arrangerade under många år luciafirande i Askersund. När sedan gamla A-T försvann tog Allehanda och Lions över. I dag är tidningen borta ur bilden men Lions har fortsatt. När jag började på tidningen för 30 år sedan var luciafirandet en stor händelse. Jag var själv aldrig inblandad i själva uttagningen av kandidater, där gick gränsen för mej. Däremot var som sagt tidningen inblandad, med presentation av kandidater och röstsedlar. Folk fick sända in bilder på kandidater och sedan satt några män-och ibland också någon kvinna –och plockat ut vilka som skulle få var med. Min uppgift blev ibland att intervjua den som utsågs till Lucia. För det mesta en hopplös uppgift när mamman eller pappan till lucian fanns med för att berätta om dottern. Annars gällde det att ha bra fantasi eller ställa ledande frågor. Det handlade för det mesta om unga blyga flickor som inte hade så stor erfarenhet av livet och inte kunde berätta så mycket. Förmodligen hade läsarna bara nöjt sig med en bild.
PS! Fler bilder och mer text finns på na.se-Nyheter- Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1766