Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 14 jan 2018

Januari 2018Skapad av Ove Danielsson sön, januari 14, 2018 13:40:06

Kunde aldrig drömma om att mitt namn Ove skulle bli så populärt som det blivet de senaste åren. När filmarna ska ta fram någon udda figur får det namnet bli Ove. Jag tänker då på den odräglige Ove Sundberg i ”Solsidan”. Såg filmen får några dagar sedan och Henrik Dorsin tolkning av Ove höll stilen. Till skillnad från mej har han inga hämningar. I filmen jagade han en lämplig spermadonator! Bara det. Något jag inte känner till från mitt eget liv. Det har ordnat sig ändå.

Vidare har ”En man som heter Ove” har blivit en storfilm som dragit fulla hus. Men det var nog inte bara för namnet utan för ett bra manus och för en fin insats av huvudrollsinnehavare Rolf Lassgård. Jo, jag har sett den filmen också och i samband med det fått massor av kommentarer med anledning av namnet. Som ”du har väl sett filmen eller läst boken”. Fick till och med en bok i present

Enligt information på datorn finns det 40 personer i Askersund som heter Ove och drygt 31 000 i landet. Namnet finns naturligtvis inte med på topp 100-listan. Jag känner några som heter Ove. Kan garantera att ingen av oss har tänkt på att det skulle vara något töntigt namn.

Har fundera på några gånger hur mina föräldrar kom på just det namnet i början på 40-talet. Det fanns inga kändisar med det namnet vid den tiden. Ingen stor artist eller idrottsman. Vi var ju några stycken ungar i familjen så det gällde väl att hitta på något namn som inte redan var upptaget. Kan nämna att min bror heter Karlherbert och det bygger på en kompromiss. Morsan vill döpa honom till Herbert efter bror till henne med samma namn. Farsan tyckte att Karl passade bättre. Då fick det bli namnet Karlherbert på brorsan keramikern.

Det där med smeknamn är annars en sak som kan vara lite knepigt. Hade en kompis som hette Bertil Gustavsson, men som gick under smeknamnet ”Garvis” efter en känd fotbollspelare. Han reagerade inte själv på sitt riktiga namn. Smeknamnet ”Garvis” var ett gångbart namn bland alla askersundare. Bertil var det nästan ingen som kände till. Det finns andra exempel smeknamn som blivit helt vedertaget. Som fotbollsidolen Lennart ”Nacka” Skoglund. Det finns hur många förklaringar som helst hur Lennart fick sitt smeknamn. Pratade för en tid sedan med hans bror, Karl-Evert , som bor i Skövde. Han visste hur det låg till. Det fanns en tredje broder, Georg, som spelade Nacka. Lennart fick följa med honom till matcherna där han satt och skrek ”Heja Nacka”. Sedan fick han det som smeknamn. Så lätt är det att få ett smeknamn som följer personen livet ut.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1780