Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gatunamn i Askersund

Januari 2018Skapad av Ove Danielsson tis, januari 23, 2018 18:57:22

Namnen på gatorna vid kvarteret Verkstaden ska vara Smedjegränd och Strandparksgatan. Två mycket logiska namn. Föreningen Gamla Askersund har föreslagit namnet på en av gatorna och det är Smedjegränd eftersom den gatan går förbi Askersundsverkens gamla smedja. Nuvarande Strandparken upphöjs med ett gatunamn. Men det finns undantag när det gäller logiken. Som att gamla Loggatan fått namnet Klockaregatan. Undrar vem som kom på det? Efter gamla Loggatan fanns det logar därav namnet. Det finns också en barnstuga som döpts till Sundsängen, som inte alls ligger vid Sundsängen. Det är viktigt när det gäller namndop av gator och fastigheter att det blir väldokumenterat. Hur man tänkt. Det kommer att underrätta för framtida kulturintresserade. Vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara att få fram bakgrunden till varför gator och fastigheter döpts till det och det namnet en gång i tiden.

Förr i tiden var det ganska vanligt att döpa gator efter personer som gjort sig kända på ett eller annat sätt. Med det förkommer allt sälla nu för tiden att kommuner hedrar kända personer med ett gatunamn. Senast det hände i Askersund var när konstnärerna Folke Dahlberg och Börje Sandelin hedrades med gator ute på Hagaområdet. IFK Askersunds förre ordförande Torsten Carlsson, fick också en gata döpt efter sig på en plats som ligger intill gamla idrottsplatsen. Frågan är ändå om inte Bandyvägen var ett bättre namn? Det var ju den sporten som satte Askersunds kommun på kartan över hela Sverige en gång i tiden.

När det gällde Torstens Carlssons väg ledde namnet till en hård debatt i stadsfullmäktige i början på 60-talet.

PS! Det finns mer text och bild på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1783