Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 11 februari 2018

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson mån, februari 12, 2018 09:42:53

Nostalgi har blivit modernt om man säger så. Bildvisningen av Kvarteret Garven i Askersund för någon vecka sedan lockade runt 300 personer till Sjöängen. Folk kom såg, njöt och framförallt mindes när det dök upp hus och personer på filmduken. Styrelsen i Föreningen Gamla Askersund hade gjort ett stort jobb med att få fram vilka som ägt och bott i husen. Släktforskare Strömberg måste ha tillbringat åtskilliga timmar i arkiven. Och som vanligt hade vännen Linus hitta bilder.

Själv bor jag på en trevlig liten kulturgård mitt i stan. Carlstens gård. Beviset på att det handlar om kultur är en informationsskylt på väggen ut mot Stöökagatan. Har läst att ett av de tre husen på gården är byggt schweizerstil. Anledningen till att stilen kallas schweizerstil är att den ursprungliga idén hämtades från den lantliga trähusbebyggelsen i Schweiz. Jag är ingen expert på hus men har googlat. Och jag har inte hamnat där för att jag är någon kulturell höjdare. Sålde vårt hus och behövde en hyreslägenhet. Konstigare än så var det inte och det blev bra. Ägare är Askersundsbostäder. Bostadsrätt är inget för mej. Vill ringa till vaktmästare Stefan på bostadsbolaget när det blir något fel.

Som gammal journalist har jag hamnat helt rätt i vårt boende. En gång i tiden startade Carl Isaak Fahlgren Askersunds-Tidning i det hus vi bor . Inte för att jag känner historiens vingslag när jag sitter i rummet där jag sitter och skriver mina krönikor och bloggar, men det känns trevligt ändå. I dag används nämligen den gamla reaktionen till några sovrum. Inget vittnar om att Carl Isaak styrt och ställt i lägenheten förutom en liten detalj i trappuppgången. Där finns luckan kvar där redaktörerna lämnad ner sina manus till tryckeriet i källaren. De fina redaktörerna ville inte bli smutsiga av trycksvärta. När tryckeriet försvann förvandlades rummet till fiskaffär. Jämfört med förr används rummet nu till något så banalt som torkrum för tvätt. Så kan det gå.

Sam Carlsten bildade Hemvärnet i Askersund

En legendarisk ägare till gården var stadskamrer Sam Carlsten. Träffade och pratade med honom ibland när han blivit pensionär. Minns vid ett tillfälle då jag skulle intervjua honom om Hemvärnet i samband med ett jubileum. Sam hade tagit initiativet till att bilda Hemvärnet. Mötte honom på trappan till sin lägenhet. ”Roligt att du kom, men lugna dej en stund. Ska bara uträtta en sak” förklarade Sam. En kvart senare kom han ut på trappan i full Hemvärnsmundering. Och jag som bara skulle göra en kort intervju med en civil bild.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1791