Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Tivedsloppet på skidor

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson ons, februari 28, 2018 09:25:22

Har skrivit om Tivedsloppet på skidor tidigare, men nu när det har blivit riktigt vinter igen är det aktuellt igen. När jag joggar förbi Väderkvarnsbacken i väcks minnena till liv igen. Vet inte hur många gånger jag stått och frusit i den backen för att kolla på svettiga skidåkare. En del av åkarna var ju också bekanta. Själv ägnade jag mej inte mycket åt skidåkning. Det var bandy som gällde och då ofta på Gårdsjön intill Väderkvarnsbacken. Men det var roligt att titta på skidåkning, precis som i dag på TV. För mej var det mera som i Topelius dikt ” skidan hon slinter i bukter och finter”.

P O Lundin IFK vann Tivedsloppet 1956 i snöstorm

IFK Askersund arrangerade under många Sydnärkes stora skidlopp- Tivedsloppet. Det första loppet kördes 1936 och hade då namnet Askersundsloppet. Det ändrades sedan året efter till Tivedsloppet, med start i Ljungås och målgång vid gamla Folkskolan (Sjöängsskolan). Senare blev det start och mål vid gamla IP. Då drogs spåren norr ut från staden för att sedan göra en krok in mot staden via Gårdsjön och Väderkvarnsbacken. Som grabb följde jag många Tivedslopp från toppen av den gamla tingsplatsen, Väderkvarnsbacken. Det var många blåbär som trattade på ändan i nedförsbacken in mot det hägrande målet på IP. Bara det drog en ganska stor publik till Väderkvarnsbacken, som numera mest används som pulkabacke. En del hade börjat med pulkaåkning redan under Tivedsloppet. Längden på loppet var runt 3 mil, men flera vätskekontroller. En del stannade länge vid kontrollerna. Blåbärsoppan verkade vara mycket vällagad.
PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1795