Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 25 mars 2018

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson sön, mars 25, 2018 10:21:25

Alf Fransson har berikat Askersund med en rad lokalfilmer som alltid lockar mycket folk. Till sin hjälp har han ofta haft Anders Gustafsson och Leif Linus. Känner Alf väl och vi har haft många och trevliga samtal. Det trots att han en gång fick 500 kronor i parkeringsböter på Lilla Bergsgatan när han hälsade på mej. Vad jag minns hade Alf parkerat mot körriktningen. Och det får man inte göra ens i Askersund. Men det påverkade inte vårt samtal . Pengar är inte allt här i livet.

Den senaste skapelsen av Alf är en film om företagsledaren och disponenten vid Skyllbergs bruk, Gustaf Svensson. Filmen handlar bland annat om Gustafs vision om Skyllbergs bruk, att bygga en flispanna, att bli brännvinsdirektör och om hans engagemang för bygden och kulturen. Alf och Anders har följt honom under ett år. Det påminner mej om alla träffar jag haft med Gustaf som journalist under många år i olika sammanhang. Han var lite ovanlig mot andra företagsledare i Syd som jag hade med att göra. Ledarna på de stora industrierna var oftas tvingade till att först ta kontakt med sina huvudkontor på andra orter för att kunna svara på frågor. Ibland dök det upp någon pressinformatör som malde på med sitt, som ofta var helt ointressant att skriva om. Gustaf kunde svara på mina frågor direkt. Det kändes befriande. Fortfarande kan vi stöta ihop på stan och ”lösa en del samhällsproblem”. Vid ett tillfälle berättade Gustaf att han fått det ärofyllda arbetet som kammarherre vid slottet. Jag uppmanade honom på skoj att vinka vid tv-sändingar så jag kunde sitta hemma i soffan och skryta över att jag kände honom. Men han nappade inte på mitt förslag. Man vinkar inte tv som kammarherre.

Gustaf Svensson i Skyllberg

När det gäller pressinformation ringde jag varje morgon till polischefen i Askersund, Hjortsberg. Vi hade bra samtal om vad som hade hänt under natten och på stan. Kanske det fanns något att skriva om. Ansvariga vid polisen införde en nyhet som betydde att informationen istället skulle lämnas i Hallsberg klockan 14. En dålig tid tyckte jag om man skulle hinna göra ett bra jobb till nästa dag. Så Hjortsberg och jag fortsatte som tidigare.

Pressinformationen vid kommunen var också lite speciella när jag började som journalist. Borgmästare Bernhagen satt bakom ett bord och bläddrade i handlingarna som vi redan fått till redaktionen . En del lade han mumlande åt sidan med motivet att det inte var mycket att skriva om. Men de var just de handlingarna som var intressanta och som vi skrev om. Borgmästaren var mycket irriterad över vårt handlande.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1805