Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 8 april 2018

April 2018Skapad av Ove Danielsson mån, april 09, 2018 17:20:43

Hoppas ni haft en trevlig påskhelg. Själv har jag som vanligt firat påsk med familjen och ätit gott. Som köttbullar utan kött tillagde av ett barnbarn. En intressant nyhet för mej, men med en trevlig smak. Så brukar TV-kockarna uttrycka sig utan att prata klartext. Vad det gott eller inte? Hur som helst var barnbarnets köttbullar goda. Fick också information om att det var mycket nyttigare än vanliga köttbullar. Bara det.

Påsken i Askersund har annars varit som vanlig. Barnen fick klä ut sig till påskkärringar och påskgubbar för att hämta godispåsar vid Torghallen. Det är en lång och populär tradition som alltid lockar många barn trots att det ”bara” handlar om en godispåse. Der behöver inte vara märkvärdigare. Samma sak är det med den årliga julgransplundringen på torget. Massor av barn som får godispåsar och dansar runt granen. Då ska man ändå ha minnet att det dignar av godis i butikerna, så inget barn behöver gå och längta som förr. Men det är något extra att samlas och göra något roligt tillsammans. Det uppväger allt.

När jag var grabb så handlade det mycket om skaffa påsksmällar. Så många som möjligt. Själv var jag dålig på ”smällare”. Tyckte inte det var roligt och lite feg. Smällarna kostade också pengar och det fanns det inte så gott om. Minns att det fanns en mycket nitisk polis i Askersund som jagade smågrabbar med smällare. Och då blev det förstås extra spännande. Tror inte att polisen fick tag på så många ”smågangsters” utom vid ett tillfälle. Några hade kastat en dynamitliknande laddning i vattnet vid Sundsbron som skulle smälla om några minuter senare för att de inte skulle bli upptäckta. På vägen upp mot stan hade de oturen att möta en man från ordningsmakten, som stannade och frågade vänligt vad grabbarna hade för sig på påskaftonen. I all välmening. Just då small laddningen i vattnet. Det var bara för de båda att följa med stationen. Maximal otur.

Bor mitt i stan och har inte hört några smällar under helgen. Den enda smäll jag har hört kom från parkeringen intill när någon slog igen bildörren kraftigt. Smällandet verkar vara helt borta som tur är för alla rädda hundar. Och människor.

Långfredagen var annars ingen höjdare för oss ungdomar under påskhelgen. Det mesta var förbjudet och stängt den dagen. Det fanns inget att göra. Ungefär som på juldagen Men det har ändrats som tur är tycker jag. Tror inte det är så syndigt att ha lite trevligt även dessa dagar. Det är som alltid bra att kunna välja vad man vill ägna sig åt långfredagen. Tecknaren Ulf Lundkvist skrev :”inget är som förr, då var långfredagen till och med tristare”. Och det är bara att hålla med om.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1812