Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

När "petmojen" kom till Askersund

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson sön, maj 06, 2018 09:51:14

Nya mobiler och så kallade ”paddor” i alla ära, men annat var det när petmojen tog plats i askersundarnas hem. Det var mycket större än dagens kampanjer om nya mobiltelefoner och andra tekniska prylar. I dag är de fasta telefonerna på väg bort. Många väljer att bara ha mobilkopplingar.

Det har nu gått drygt 50 år sedan ”petmojen” gjorde sitt intåg hemma hos askersundarna. En historisk händelse för alla. Förändringen skedde när Televerket helautomatiserad Askersunds-området. Moderna tider hade på allvar gjort sitt intåg i småstaden Askersund. Teleabonnenterna hade fått telefoner med nummerskiva, eller ”petmojar” som var benämningen i folkmun. Nackdelen med det var att askersundarna gick miste om sockerljuva kvinnoröster, som svarade med ett vänligt ”ASKERSUND”. Abonnenterna fick sedan begära det önskade numret, som snabbt repeterades av telefonisterna. När det gällde rikssamtal fick telefonören också begära antalet perioder i förväg. Telekvinnorna hade då en manuell liten klocka som de startade. När den begärda tiden var ute så fick den som ringde ett vänligt meddelande i luren, att just ”tiden var ute”.
PS! Ytterligare text och bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1821