Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 20 maj 2018

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson sön, maj 20, 2018 17:53:16

På 50-talet försvann småskolorna i Askersunds ytterområden på löpande band. Barnen räckte inte till för att hålla en bra skolor på alla orter. Det var alla klasser i samma rum. Sista året avslutades inne i Askersund. Läggesta skola där jag skulle gå var en B-skola. Alla mina syskon hade gått i den skolan. Läggesta tog bara in elever jämna årtal. Jag började ett ojämnt år och fick börja inne i Askersund . Och det var bra. Året efter lades skolan ner i brist på elever. Ingen protesterade. På den tiden var det bara ”viktiga” personer som skötte sådant. Helt klart är att demokratin har utvecklats. Mina föräldrar hade heller inga starka röster i samhället för att kunna påverka om det skulle ha varit så.

Brukar inte skriva så ofta om dagens politik i mina krönikor. Fritidspolitikerna gör väl så gott de kan och det är så många andra som skriver om olika beslut. Jo, det finns några som är heltidsanställda också. I dag gör jag ett litet undantag. Det handlar om den framtida skolverksamheten i Askersund.

Hur ska skolverksamheten i Askersunds kommun se ut framöver? Det är en fråga som diskuteras flitigt både sociala medier och mun mot mun på stan. Politikerna hade beställt en utredning från en konsultfirma om skolans framtid i Askersund som nu presenterats. Enligt utredarens förslag ska ett antal i kommunens ytterområde läggas ner. Och det av både pedagogiska och ekonomiska skäl. Ett liknande förslag fanns för ett antal år sedan och som blev antaget av barn- och utbildningsnämnden. Den gången backad ett antal politiker när det blev skarpt läge och besluten skulle fattas. Vi får se hur det blir den här gången…

Inga beslut är fattade ännu och det lär nog inte bli så före valet. Det ska tusan var kommunpolitiker och kom hem till orten och berätta att skolan ska läggas ner. Förmodligen väntar många sömnlösa nätter. När det gäller nedläggning av skolor brukar inte olika argument bita. Uppfattningarna är ofta klara. Jag har som journalist skrivit om många sådana möten. Och det har varit tuffa sammankomster.

Det finns många olika åsikter om hur politiska partier ska agera både lokalt och på riksnivå. Huvudsaken enligt min mening är att man har respekt för valresultatet. Ibland är det lite si och så med det. En del politiker med några få mandat pratar som man hade 99 procent. Ska företrädarna ha mandat att göra så gäller det att folk också röstar på deras parti och vara lite mera ödmjuka i framtoningen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1826