Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

IFK möter ÖSK på Solberga i cupen

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson tis, maj 22, 2018 14:01:14

Askersund får fint fotbollsfrämmande i juni. Då kommer nämligen allsvenska Örebro SK till stan för att spela cupfotboll på Solberga. Det var många år sedan. Man får gå tillbaka 65 år till senaste mötet. 1953 var året.

IFK gick vidare i distriktscupen genom seger över Vivalla med hela 11-1. Och då hade ändå motståndarna två bonusstraffar. IFK har fem bonusstraffar mot ÖSK, men bara tre får räknas. Det gäller för IFK att få fram ett antal säkra straffläggare om man ska någon chans till bra resultat.

Örebro SK har inte varit ofta i Askersund och spelat fotboll till skillnad från bandylaget. Några matcher under sommaruppehållet har det blivit. ÖSK bandy var annars flitiga gäster på gamla IP både i Allsvenskan och i DM-matcher.
Bild från en vänskapsmatch 1949. Lagkaptenerna Karl-Erik Södergren och Gösta Lindh vid slantsinglingen. Domare Lennart " Plutt" Larsson. Finns själv med på bilden längst till höger. Jag är den lille grabben vid stolpen.

Första gången ÖSK var i Askersund och spelade fotboll var 1949. Då var ÖSK ett topplag i tvåan, som det hetta på den tid. Gästerna vann med 5-1. IFK tog ledningen med 1-0 genom Anders ”Lappen” Carlsson, men sedan var det slut på det roliga. Var själv på matchen med farsan Sven som aldrig missade några drabbningar på Gamla IP. Har några bilder från matchen. Bland annat där lagkaptenerna Karl-Erik Södergren och Gösta Lindh, uppvaktade med blommor före matchen. Publiksiffran var 370 personer.

Nästa möte blev 1953. Då vann ÖSK med hela 13-0. ÖSK-arna Pelle Thörner och Gunnar Ring skojade friskt med IFK- spelarna. ÖSK hade också fått ett nyförvärv från Norrby, Conny Andreasson, som visade sin målfarlighet. Målvakten Bernt Karlsson kunde ägna sig åt autografskrivning under matchen. Hos honom var det lugna gatan. Besvikelsen hos IFK var inte så mycket för själva resultatet utan publiksiffran. Det kom bara 150 åskådare.

IFK hoppas förstås på storpublik den här gången. Det är inte varje dag det kommer ett Allsvenskt lag till Solberga. Har ännu inte fått datumet. Men i juni blir det. I samma cup möter Åmmeberg- Vretstorp.

PS! Det finns flera bilder på na.se-Nyhter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1827