Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

"Den blyges" gravsten tillbaka

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson ons, juni 13, 2018 10:48:50

”Den blyges” gravsten är tillbaka på sin plats vid norra kyrkogården i Askersund igen. Under något år var stenen bortplockad. Något som många blev förvånade över. Levi Karlsson ”Den blyge” var ändå en stor kulturpersonlighet i Askersund. En stor lokal kändis. Bland annat har han skrivit elva diktböcker som han själv illustrerade med teckningar. Han sysslade också med konsthantverk och målningar av olika slag. För att inte tala om alla träskulpturer som han skapade. Levi avled 1982 , 88 år gammal.

Levis gravsten tillbaka på sin plats igen

I efterhand upptäckte församlingen att ”Den blyge” Levi Karlssons grav hade en given plats och att den skulle skötas av församlingen i fortsättningen. Missen rättades till. Hanteringen från ansvariga på kyrkogården hade gått korrekt till. Gravrättsinnehavaren hade återlämnat graven och också bekräftat genom brev att allt var korrekt. Stenarna som tas bort samlas ihop och krossas vid ett senare tillfälle. Levis sten fanns lyckligtvis kvar.

Ansvariga för kyrkogårdarna lämnar över en lista till kyrkoförvaltningen vilka stenar som ska plockas för att sedan godkännas. Tidigare fanns det bara gravplatsnummer på listan, men har nu kompletterats också med namn. På så sätt undviker församlingen missar som i ”Den blyges” fall. Många beslutsfattare har ingen förankring i gamla Askersund och kunskap om lokala kulturpersoner. Men askersundarna vet.

Levi Karlsson

Levis grav är ingen kulturgrav. Än så länge. Kulturgrav innebär att länsstyrelsen har bedömt att gravplatsen intressant ur estetisk, historisk eller kulturellt perspektiv. Krav som ”Den blyge” uppfyller med råge. Och sedan måste församlingens beslutsfattare ha kredit för att man kan ändra sig och rätta till missar.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1838