Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Johns och Karins Hargebaden

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson fre, juni 22, 2018 09:17:18

En gång i tiden var det ryssar, tyskar, fransmän, stadslösa, men även askersundare som övernattade vid Hargebaden. Lite överraskande är det att så många utländska gäster kom till Hargebaden vid den här tiden. Europa stod i brand. Andra världskriget rasade, så det kanske var därför. I liggaren från 30-talet som sträcker sig fram till i mitten på 50-talet kan man följa vika gäster som bott där. Intressant läsning. Bland annat övernattade konstnär Folke Dahlberg några nätter i ett gästrummet vid Harge. Året var 1938.


Liggaren, kontrakt och en del foton från den tiden har Lasse Johansson bevarat. Lasses morfar och mormor, Karin och John Johansson drev stället från 1935 fram till 1955. Morfar John ägde också Centralcaféet i Askersund , som låg vid Stöökagatan. Han övertog kaféet 1934. John titulerades källarmästare. Innan han kom till Askersund ägde han och drev Runans Matsalar i Örebro . Han dog 1942, men hustru Karin fortsatte att driva Hargebaden fram till 1955 då hon sålde till Hammars kommun.

Karin och John Johansson med anställda vid Hargebaden

Lasse Johansson har bevarat Hargebadens historia.

År 1933 skrev John Johansson kontrakt med Hammars glasbruk om att företagets sandtag i Harge fick utnyttjas till badplats då Johansson drev kaférörelse på granntomten.

-Jag tillbringade alla somrar från 1947 fram till mormor sålde 1955 vid Hargebaden. Mamma Ingrid som var kontorist vid Öhrmans i Askersund hjälpte mormor på helgerna. Vi bodde i en lägenhet på övervåningen i restaurangen, berättar Lasse.

-Vi den här den fanns det många barn att leka med, både bland sommarboende, fast boende och gäster. Bättre somrar som barn kunde jag inte syrran Eva och jag haft. Pappa Ruben var plåtslagare. Ett yrke som gått i arv i familjen. Farfar var plåtslagare och det blev jag också. En annan sak som gick i arv i familjen var också IFK Askersunds målvaktsjobb i bandy. Pappa Rubens jobb i målet övertogs av brodern Gösta. Han gick under smeknamnet ”Gösta Plåtis” upplyser Lasse.

Hargebaden 1933. Det första restauranghuset.

”Hargebaden, vad mer begär du”. Så löd reklamen för Hargebaden på 30-talet. Reklam som gäller än i dag under sommarmånaderna vid ”Närkes Rivera”. Kanske något att ta upp igen?

Sedan 30-talet har det förstås hänt mycket. Under en period satsade kommunen och länets fritidsstiftelse stora pengar på en utbyggnad. Bland annat byggdes en bassäng och det gjordes en satsning på campingen. Sedan ett antal år tillbaka driver privatpersoner anläggningen och fortsatt med utvecklingen. Särskilt då campingen. Nya ägare är sedan november 2016 , Askersundsbon Peter Gylling och örebroaren Charlie Söderblom.

I den här bloggen gör jag en liten tillbakablick hur det hela startade.

”Låtom oss hoppas att Hargebadens strand alla vackra dagar denna sommar skall bli ockuperad av hundratals badande och att ortens damer skola göra den så färglysande, glad och trevlig som möjligt.”

Så avslutades en artikel i Askersunds-Tidning 1933. Artikeln handlade om att Hargebaden fått en restaurang. Ett verkligt lyft för hela området enligt tidningen. Året innan hade Sten Blomgren byggt en kiosk på stranden med försäljning av diverse varor. Och därmed var det också början till bebyggelsen vid Hargebaden avklarad . Blomgrens kiosk var faktiskt det första steget.

Arbetena forcerade kraftig våren 1933 för att bygget skulle vara klart till badsäsongen. Företagets chef, John Johansson och fru Karin ,var ständigt i farten för att få allt färdigt i tid. I tidningsartikeln nämndes att det fanns både elektriskt ljus och telefon i byggnaden. Och inte nog med det. Det fanns en högtalare på byggnaden som sände ut radiomusik över den lugna Hargeviken.

Vid den här tiden hade man också planer på att bygga en badhytt, speciellt för damer. Vidare fanns det planer på en rutschbana ” för den som vilja med fart komma i vattnet” skrev tidningen.

Satsningen på restaurangen vid Hargebaden blev mycket lyckad. Redan 1937 invigdes en tillbyggnad med Casanovas orkester. På övervåningen hade man fått sju vinterbonade gästrum i trevliga färger enligt reklamen.

Förhoppningar från 30-talet om att Hargebaden skulle bli en attraktiv plats för badare och tältare har uppfyllts. Det fanns också förhoppningar att man skulle konkurrera ut Varamobaden i Motala. Vad jag förstår finns det badfolk så det räcker till båda platserna i dag.

Ägarna till Hargebaden lockade på 30-talet med fin vit sand, vackra klippformationer, klart vatten och härliga vågor. Kronan på verket var den nya restaurangen. Allt det där finns kvar och lite till.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1842