Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gloria fixar nya bron till Borgmästareholmen

Juli 2018Skapad av Ove Danielsson tis, juli 10, 2018 19:23:56I juni 1990 invigdes bron till Borgmästareholmen i Askersund. Det var en bro som började diskuteras redan på 30-talet, så den var efterlängtad. Borgmästareholmen skulle leva upp igen när folk kunde vandra över till holmen när det passade. Tyvärr har bron haft problem genom åren, men nu ligger en ny bredare betongbro klar. Gloria Demir har jobbat med bron sedan april och sysslar nu med finputsningen. Glora sätter bland annat upp räcken och lyktstolpar. Och hon är säker på att den nya bron skall hålla i många år. Det är det rikstäckande förtaget NUVA som står för brojobbet.
Hösten 1999 vek sig bron helt i en storm. Då fanns en högdel på bron där mindre båtar kunde passera. Det var just vid högdelen som det blev problem vid stormar. Den plockades också bort. År 2005 var det dags igen. Stormvindar fick bron att vika sig på mitten och driva bort. Vid ett senare tillfälle tryckte isen sönder första delen på bron. Politikerna var eniga om att bron skulle bytas ut, men det blev hårda diskussioner om kostnaden för bytet. Det blev dubbelt så dyrt som beräknat. Men då låg bron redan på gräsmattan vid Haga. Alla insåg till slut att man inte kunde ha en bro ligga på land vid Haga. Och nu är brojobbet nästan klart och det ser bra ut. Mycket tack vare Glorias jobb.
Den första bron byggdes av en privat firma. Genom en bytesaffär blev sedan ägare till bron. Byggfirman bytte till sig en större fastighet i Askersund.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1849