Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersunds bryggeri återuppstår som minibryggeri

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 07, 2018 11:25:54

Askersunds bryggeri kommer att leva upp igen. Som ett minibryggeri i samma lokal där gamle bryggmästare Bergström höll till en gång i tiden. Bara det. Nu är det Klas Stjenström och Tommy Pettersson som styr och ställer. Men det gamla namnet är kvar. Klas och Tommy har köpt in utrustning från ett minibryggeri i Gnesta som planerar utöka sin verksamhet. Askersundarna har också varit där och gått utbildning. Det blir en satsning lättöl och starköl. Längre fram i hösten räknar de båda med att de ska kunna börja tappa upp. Försökstillverkning av lättöl är redan på gång

-Det är inget heltidsjobb för oss utan mera en hobby men i lite större skala. Vi har ju båda heltidsjobb. Lokalerna vi jobbar i är gamla klassiska bryggerlokaler. Bättre än så kan det inte bli även om det varit mycket jobba att få lokalerna fräscha igen. Vi har båda pratat om att det skulle vara roligt med en Askersundsöl. Det blir inga mängder. Vi har utrustning för 400 liter varje körning. Förhoppningsvis kommer vår öl att kunna köpas på Systembolaget i Askersund. Det vore lite speciellt och roligt, konstaterar de båda ”bryggarna”.


Klas och Tommy har byggt en läktare där besökarna kan följa processen . Där ska finnas också möjlighet till ölprovning. Kanske en ny turistattraktion för Askersund? Bryggeriets långa historia kommer också att presenteras .

-Provning är tillåtet, men försäljning av starköl är inte godkänt. Lättöl får vi sälja och starkölet kommer att finnas på nära håll att köpa hoppas vi. Det är bara att gå några hundra meter över torget i Askersund från oss till systemet. Tycker att Systembolaget är en suveräna med sitt breda sortiment, säger Tommy.

Ägare till bryggerifastigheterna är Klas Stjernström. Han har förvandlat en av de stora fastigheterna där minibryggeriet finns till udda hyreslägenheter. Det gav också möjlighet att ställa i ordning lokalen där ölet bryggdes förr. Och kommer att bryggas nu.

Etiketten från den tid då Askersunds bryggeri bryggde starköl senast.

Askersunds bryggeri är ett mycket gammalt bryggeriföretag från 1840-talet. Bryggeriet lades ner i slutet av 50-talet. Den ståtliga byggnaden, där Galfa finns i dag, dominerade under en lång period stadens västra höjdslutning. Men har det tillkommit hyreshus i närheten. Men visst är bryggeribyggnaden ståtlig. Bruksinspektor Otto Sundblad startade bryggeriet på 1840-talet, men då på nuvarande Folkets hus gården. Till en början var det endast svensköl som gällde. Men 1848 anställdes bryggare Weiss från Bayern. Då började förstås också tillverkningen av Bayerskt öl. Askersunds bryggeri var ett av det första bayerska bryggerier i landet. Efter Weiss kom en ny bryggmästare, en Dreihall från Wurtemberg. År 1865 flyttade Sundblad bryggeriet till den nuvarande platsen på västra slutningen vid gamla kyrkogården. Och nu är det dags för en ny epok med uppehåll ett antal år.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1855