Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 9 september 2018

September 2018Skapad av Ove Danielsson sön, september 09, 2018 10:40:24

”Lång dags färd mot natt ” är namnet på en känd pjäs som nobelpristagaren Eugene O`Nell, skrev en gång till sin hustru. Lång nervös väntan är också många politikers verklighet i dag, för att nu också blanda in lite kultur i valrörelsens slutspurt . Det brukar inte dröja till natten innan valresultaten är klara. Den första prognosen brukar Aktuellt ha redan klockan 21. Men det är i alla fall en lång dags färd innan resultatet presenteras. Många kommunalråd i landet funder förstås lite nervöst över om de får ha kvar sina jobb efter nyår.

Som journalist har jag varit på många valvakor. Både glädjefyllda och sorgliga. Som gammal fotbollsspelare kan jag jämföra reaktionerna från omklädningsrummen. Förlorarna på många valvakor sa ofta att ”de inte hade nått ut med budskapet”. Det var anledningen till förlusten. Som fotbollspelare var det ofta domarens fel. Och det gick inte att nå ut med budskapet till honom. Då kunde han ta till röda kortet. När det gäller valet är det väljarna som hanterar de röda och gula korten.

På höstmarknaden i Askersund för någon vecka sedan försökte de politiska partierna verkligen att få ut sina budskap. Förr var marknadsdagarna mycket viktigare än i dag. Kanske en ledig dag från jobbet. Folk köpte med bruna karameller, korgar, rakblad och kanske lite starka drycker från ”bolaget” när de ändå var inne i stan. Nu fick folk också politiska budskap med sig hem. Något som aldrig förekom förr.

Hade en arbetskamrat på en industri som alltid prickade in två semesterdagar vår och höst i samband med folkfesten i Askersund. Det var otänkbart för honom att missa sådana dagar. Några av de viktigaste dagarna i hans liv. Men det var inte för att få politisk information.

Spåkvinna på marknaden i Askersund 1973. Hon kunde berätta om min framtid genom att bara titta i handen. Sedan om det stämde är en annan sak.

Utbudet av varor på marknaderna har förändrats kraftigt. Då gällde det 110 knallar på torget utan politiska inslag. Punkt slut. Förr fanns det också ett artisttält vid Torparken. Där uppträdde allt från jättestarka män, trollkarlar och lättklädda damer. Spåkvinnan var också ett givet inslag på marknadsdagarna. Minns att hon vill spå mej och jag tackade ja. Förklarade för henne att jag hade bråttom och skulle iväg till jobbet. Hon tittade då i min hand och förklarade att jag var en mycket arbetsam människa. Inte så svårt att räkna ut efter min information. Men det kostade bara en tia och det var trevligt att få det hela bekräftat. Hade jag haft mera pengar och bättre om tid kunde jag fått ytterligare intressanta uppgifter av spåkvinnan. Om det varit i dag kanske hon i min hand också kunnat svara på den politiska utgången i valet. Men då hade man nog fått lagt till några kronor extra.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1868