Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Förargelsens hus i Askersund

September 2018Skapad av Ove Danielsson tor, september 27, 2018 17:40:48

Det är viktigt att kommunerna ser till att det finns snygga och rena offentliga toaletter. Folk ska inte behöva springa nödiga kilometer för att hitta en toalett. Kommunerna har också insett vikten av sådana byggnader. Annars blir det kritik. Annat var det förr. Då kallades några toaletter i Askersund ”Förargelsens hus”. Och det fanns en på hamnplanen och en vid stationshuset vid Strandparken. Men de var bara till för män.

Fritjof Andersson på hamnplanen med "förargelsens hus" i bakgrunden. Den plockades bort.

Huset vid hamnplanen hade diskuterades flitigt. ”Förargelsens hus ” måste flyttas från hamnplanen i Askersund. Eller urinoaren som man sa i finare sammanhang och kommunala protokoll. För vanligt folk var namnet ”pisskuren”.

Placeringen av ” Förargelsens hus” hade diskuterats i ett antal år. 1953 hade provinsialläkaren tröttnat. Läkaren hävdade att kuren måste flyttas längre bort från bostadshusen. Hälsovårdsnämnden kopplades in och ärendet gick vidare till Drätselkammaren. Där hade man inget emot att kuren flyttades bara man kunde hitta en lämplig plats inom eller i närheten av hamnområdet. Frågan är bara var kuren hamnade? Ingen vet. Svårt att ta reda på kanske. Det var ändå 65 år sedan ärendet var aktuellt. Kanske den skrotades eller någon som tog hand om kuren.


Klipp från 1953


Den gamla kuren som fanns i stationsområdet flyttades när nya Sjöängen byggdes. Den finns nu bakom en förrådsbyggnad i Askersunds by. De flesta var överens om att den gamla klassiska byggnaden från 20-talet skulle bevaras. Men precis som 1953, är frågan var den ska den placeras. Hembygdsföreningen har visat intresse, men än så längre har det inte kommit något förslag om flytt från ”byn”.

Kuren som fanns vid busstationen står bakom förråd i Askersunds by.

Bristen på toaletter kvällstid kan få konsekvenser. Tranås kommun fick en räkning för en del år sedan på kemtvätt, så det är säkrast att ha ordning på toalettfrågan. Totalt gällde räkningen 444 kronor för kemtvätt av ytterbyxan vid tre tillfällen, samt för tvätt av tre par kalsonger. Kravet var också 300 kronor för psykiskt och fysiskt lidande vid tre tillfällen. Och det rörde sig inte om något skämt.


Hamnen på ett vykort en gång i tiden. På hamnplanen syns " förargelsens hus"

Mannen skrev i sin räkning att han ”skitit på sig” tre gånger därför att toaletterna hade varit stängda.

-Jag har inte haft en chans att hinna hem, skrev mannen.

En särskild anmärkning på räkningen var att den skulle diarieföras. Hur Tranås kommun hanterade räkning känner jag inte till, men andra kommuner får se till att inte hamna i samma situation. Rådet är att hålla toaletterna öppna även på kvällstid och helger. Annars kan kan få det komma en räkning på kemtvätt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1875