Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Carlstenska Gården

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson tor, juli 12, 2012 22:45:57

Förre kanslichefen i Askersund Alf Cederlind har undersökt ännu en gammal gårdsmiljö i Askersund, nämligen ”Carlstenska Gården” vid Stöökagatan. En kulturgärning så god som någon. Alf har tidigare tagit fram ett antal skrifter om gamla kulturhus i Askersund, där han skrivit ner vad som hänt i husen och de som levt där. Precis som tidigare har Alf tagit hjälp av Leif Linus med gamla bilder och annonser, samt någon ny färgbild från mej.

”Carlstenska Gården” är lite speciell. Det var där Carl Isaak Fahlgren startade utgivningen av Askersunds-Tidning 1857 som ett lördagsblad. Innan de nuvarande byggnaderna uppfördes omkring 1830, bodde folk på gård 152 som var gårdsnumret på den tiden. I dag är adressen Stöökagatan 17. Cederlind har kommit fram till att byggnaderna uppfördes etappvis. Han bygger det på att endast en familj bodde där under perioden 1831-1845.

Carl Isaak Fahlgren, mannen som startade Askersunds-Tidning

Alf skriver att tryckeriet på gården var mycket primitivt med en handpress som betjänades av en boktryckare och några lärlingar. Snart flyttades tryckeriet till större lokaler vid Storgatan (nuvarande Åhlins). Efter Fahlgrens död 1878, skedde stora förändringar vid tryckeriet. 1885 övertog boktryckare Emil Andersson både tryckeri och tidning. Han hade varit lärling och gesäll hos Fahlgren. Han rustade upp de gamla maskinerna och byggde ett nytt tidningshus i korsningen Stora Bergsgatan-Hospitalsgatan. Senare övertog sonen Joel Haugard rörelsen. Han satsade också på ett bokbinderi.

Carlstens gård. I bakgrunden Lilla Bergsgatan med Drottning Lovisas skola.

Polis Arthur Fredö. I bakgrunden skymtar Carlstens gård till vänster. Det fanns en fiskaffär där som synes på skylten.

Gården ett stenkast från torget har genom åren inrymt många verksamheter, förutom bokbinderi och tryckeri. Bernhard Andersson hade skomakeri fram till 1967. En av Carlstenssönerna hade en fiskaffär i gården 152. Många intressanta personer har också bott på gården allt från stadsfiskaler, bokbindare till kaptener. 1895 flyttade bokbindare Carl August Carlsten in på gården med sin verksamhet. Han efterträdes av bokbindare Axel Fredriksson. Under en period fanns också Skolmuseet på gården. Mannen bakom det var läraren Karl Magnus Svensson. Ägare till fastigheterna är i dag Askersundsbostäder AB.

Till vänster Carlstens gård. I bakgrunden syns Petterssons fotoatéje. Det är på Stöökagatan.

Fredrikssons bokbinderi inne på 152

Sam Carlsten var ägare till gården under en lång period.Sam arbetade vid Askersunds stad och var med och startade Hemvärnet. Därav uniformen vid min fotografering för ett antal år sedan

Det märkliga har nu hänt, att jag själv flyttat in på gården. Just i det huset tryckeriet startades. Alf hade börjat med sin skrift långt innan jag fick ett hyreskontrakt med bostadsbolaget, så jag har inte påverkat om någon tror det. Hade stått några år i kö, men hade inte hittat någon lägenhet som passade. Men den här passar. Ödets vägar äro outgrundliga. Har själv sysslat med tidningsjobb och lite bokbinderi så vad kunde vara mera passande. Synd att det inte finns någon sådan lokal kvar. Men jag får nöja mej med dator och en blogg.

Ännu är det oklart hur utgivningen av Alfs nya skrift ska gå till. Tidigare har Föreningen Gamla Askersund, hjälp till med det. Vi får se hur det blir den här gången. Hur som helst har Alf tagit fram en skrift med intressanta fakta.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post638