Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Hammars glasbruk

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson mån, juli 16, 2012 23:02:54

Vännen Leif Linus sände mej några 50-talsbilder från Hammars Glasbruk för några dagar sedan. Leif får in ny bilder hela tiden från olika familjealbum. En verklig kulturgärning. För mej var det extra intressant som gammal glasbruksarbetare. Några personer kände jag igen, men många på bilderna hade slutat när jag började.

Sandström,------,Lennart Albrektsson, John Karlsson

PLM bommade glasbruket 1992, ett hårt slag för Hammar och kommunen. Flera hundra personer miste sina arbeten. I dag ägs lokalerna av IFAB, ett industrifastighetsbolag som hyr ut lokaler till företag.

Hammars glasbruk startade sin verksamhet 1854. Det var bruket som styrde och ställde i samhället som på alla andra bruksorter med allt vad det innebar. Tror att chefen på bruket hade större makt än de politiker som satt i fullmäktige. Alla var beroende av glasbruket på något sätt. Men tiderna förändrades.

Det har kommit ut några böcker om arbetsplatsen Hammars glasbruk. En kom till 100-årsjubileet 1954. ABF Södra Närke och LO-sektionen i Askersund, stod bakom två böcker med namnet ”Glasfolket”, med hjälp av glasbruksarbetare. Den första handlade om åren 1854 till 1930. Den andra från 1930 fram till det bittra slutet.

Sven Pettersson vid glasmaskinen

Från jubileumsboken 1954. Stämpeln från Hammars glasbruk

Publicerar bilderna jag fått av Leif Linus och några till. Det finns intresse för glasbruket och flaskorna där ifrån. Särskilt då Vodkaflaskorna. Jag vet. En del är på jakt just efter unika Vodkaflaskor från Hammar och har hört av sig.

PS! Kommentera gärna. Kanske det finns någon som känner de som finns på bilderna.

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post641