Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kallar till rådslag om Strandparken

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson tor, juli 19, 2012 22:19:26

Skiss på hur det planerade bygget i Strandparken kan komma att se ut.

I maj 1971 var det hårda bataljer i Kungsträdgården i Stockholm om de stora almarna. Nu håller något liknande på att segla upp i Askersund och då gäller det Strandparken där det nya skolan med kulturcentret ska byggas.

Politikerna i Stockholm hade beslutat att de gamla almarna skulle sågas ner för att ge plats åt en tunnelbanestation. Almstriden utvecklades till en principfråga om medborgarnas roll i den kommunala demokratin och fick stor uppmärksamhet i media.

Resultatet blev att almarna fick stå kvar och att T-baneuppgången flyttades en bit öster ut till Arsenalgatan 10. Organisationen Alternativ stad och större delen av stockholmarna som deltog i protesterna vann striden. Fortfarande drygt 40 år efter engagerar Almstriden. Det har hållits minneshögtider med sång och tal av före detta almaktivister.

Personer i Askersund har kallat allmänheten till ett ”rådslag” just i Strandparken den 29 juli klockan 15, med en liten hänvisning till vad som hände i Stockholm 1971. Vid ”rådslaget” ska man staka ut hur det nuvarande bygget är tänkt att placeras. De som kommer till Strandparken ska få provgå de nya tänkta gatorna i parken. Förslag på alternativa placeringar ska också diskuteras.

Gammalt vykort över Strandparken

Strandparken i dag

Kommunstyrelsen sa ja till bygget i Strandparken utan reservation. Det rådde alltså total politiks enighet. Efter det har ett antal politiker börjat vackla i sin ståndpunkt. Alla stöder tydligen inte förslaget längre. Det verkar inte som den placeringen har riktigt stort stöd hos allmänheten heller, men det är väl något som politikerna vägt in i sitt beslut. För eller emot.

Hur som helst ska det bli intressant att följa utvecklingen framöver. Sjöängsskolan är i dåligt skick och måste åtgärdas på något vis. Det var i det skedet beslutsfattarna bestämde sig för att slå två flugor i en smäll. Både skola och kultur. Men nu var det det här med placeringen. Vi får se hur det går……

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara intressant.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post643