Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Byggplaner i hamnen

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson tis, juli 24, 2012 18:52:12

Bild:Kjell Johansson

Centralföreningens gamla lokaler i Askersunds hamnområde revs i mitten på 80-talet. Tomten stod öde ett antal år. Diskussioner om olika lösningar för ödetomten fördes. Ungefär samma diskussioner som förs i dag om Strandparken och Askersundsverken. När det gäller Centralföreningens tomt blev det ändå något bra till slut. ”Sojas” hyreshus som de boende är mycket nöjda med.

Ritningar fanns framme för ett Folkets hus i kombination med en efterlängtad badanläggning på Centralföreningens tomt. Politikerna vid det tillfället var inte nog modiga för en sådan satsning, så det hela rann ut i sanden. Ett badhus i Askersund blev bara för mycket. De som arbetade med frågan tröttnade efter ha kört huvudet i väggen ett antal gånger. Badhusfrågan är dock fortfarande aktuell som bekant…

HSB fick hand om tomten för att istället bygga bostadsrätter, men även den idén föll. Bostadsföretaget gick ut med en förhandsförfrågan, men fick väldigt få svar. Insatserna var för höga för folk med vanliga löner. Det hela slutade med att ”Soja” Johansson erbjöd kommunen att bygga hyreslägenheter. Och så blev det.

Hamnen på 80-talet

Rivningen av Centralföreningen med tillhörande plåtförråd utfördes av beredskapsarbetare under ledning av personal från kommunen. Facket och kommunen var helt eniga om den ordningen. Enligt planerna skulle det gamla plåtskjulet plockas ner och sättas upp som ett kallförråd vid kommunens förråd. Vet inte hur det blev med det? Även trävirket skulle tas om hand och användas till något. Fick aldrig riktigt besked om användningen när jag skrev i januari 1985. Plåtförrådet skulle ersättas med parkeringsplatser. Så blev det också.

PS! Kommentera gärna. De skulle vara trevligt

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post645