Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Doktor Norder

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson fre, juli 27, 2012 18:14:11

Gamla sjukstugan, som nu har förvandlats till skolkontor vid Sjöängsskolan.

Doktorer, lärare och präster, var förr personer som folk bugade och såg upp till. Säkert ser många upp till folk i de nämnda yrkeskategogerierna även i dag, men inte på det rädda sättet som förr. Och tur i är det. De är människor som alla andra och vill nog också vara det.

Läser man gamla klipp och skrifter fanns det också många originella personer i de nämnda yrkesgrupperna. Inte minst i Askersund. Ofta gick också deras smeknamn i arv från far till son till barnbarn. Som överlärare Hjalmar Sundén. Han gick under smeknamnet ”Tuppen”. Sonen Anders som var en av IFK:s stora bandystjärnor fick ärva smeknamnet.

En legendarisk läkare i Askersund var Nils Norder. Äldre askersundare minns honom säkert. Norder började som läkare på gamla sjukstugan (nuvarande skolkontoret vid Sjöängsskolan), för att sedan öppna egen praktik i sin villa bara ett stenkast från skolan. Äldre personer har berättat Norder öppnade dörren till mottagningen och tittade ut över skaran av patienter med huvudet lite på sned. Ofta nynnade han också på någon låt.

Doktor Norder blev en förgrundsfigur i Askersund. Frågan är om han visste om det själv? När han kom visslande med sin lilla läkarväska sakta promenerande över stadens gator förstod alla att någon stadsbo var sjuk. Frågan var bara vem? ”Har du sett vart Norder gick i dag” var en ständig fråga och så var gissningarna igång vem som var sjuk. Som läkare var han också given i stadens Hälsovårdsnämnden. Och visst var han också ordförande.

Lydia bergström, Ingrid Sandström och doktor Norder på inspektion i Askersunds hamn

Doktor Nordes villa på vägen ut mot Haga, där han också hade mottagning i många år.

Många som skulle ta körkort gick ofta till Norder för att friskintyg. Elaka rykten gjorde gällande att det skulle vara lättare att få intyg hos Norder, än hos andra läkare. Men det kanske bara var elaka rykten. Själv minns jag vid ett tillfälle en person ofta använde straka drycker som sökte hjälp hos Norder. Han hade fått magbesvär. Mötte honom efter läkarbesöket och frågade vänligt vad Norder hade gett honom för botemedel. Upprört förklarade han då att han betalat Norder bara för att få beskedet: ”gå hem och ät”. Det kan nämnas att några dagers senare gick mannen ur tiden, men det berodde inte på läkarbesöket.

Gamla sjukstugan (skolkontoret) invigdes i september 1909. Bygget kostade 50 000 kronor. 1920 skänkte bruksägare Cassel på Stjernsund 25 000 kronor så att sjukstugan kunde byggas ut åt norr. Askersund hade tidigare haft problem med sjukvården och åldringsvården. Verksamheterna blandades i en fastighet på södra udden i Askersund. När den nya sjukstugan byggdes (Vårdcentralen) kom den praktfulla tegelbyggnaden att användas för långtidsvård. För att sedan bli skolkontor.

Många har fått ärva smeknamnen av sina fäder. Överlärare Hjalmar Sundén kallades i smyg för "Tuppen". Sonen Anders, känd bandyspelare i IFK fick ärva namnet, men när det gällde honom var det lite mera öppet.

Leif Linus har bidragit med bilder som vanligt.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(7)//blogg.ovedanielsson.se/#post647