Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Ovanligt sommarjobb

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson sön, juli 29, 2012 22:45:52

Den forna gravplatsen för vikingar vid Husabergsudde, har förvandlats till en modern och trivsam camping.

Husabergsuddes camping 1961.

Ungdomar jagar varje år med ljus och lykta efter sommarjobb. Kommunerna ställer ofta upp med några veckor, så att ungdomarna kan tjäna några kronor. Och har något att göra. Men det är inte det lättaste att få tag på något sommarjobb utanför det kommunala. Det gäller att ha kontakter.

Kände en person för länge sedan, skomakare Nisse Lundstedt, som berättade om ett unikt ungdomsjobb han haft i början på 20-talet. Anledningen till att jag lärde känna ”Skomakar-Nisse”, var att jag lagde min läderfotboll hos honom ibland. Han tyckte det var besvärligt att laga bollar med snörning, men han gjorde det för en billig penning. Och så var han idrottsintresserad och själv duktig idrottare en gång i tiden.

Nisse Lundstedt fick ett ovanligt sommarjobb som ung.

Bild:Kjell Johansson

Nisse klagade på att ungdomarna inte var nog aktiva i sitt sökande efter jobb. Annat var det förr minsann. Vet inte om han själv hade varit så aktiv… Jobbet på 20-talet som han berättade om var enligt honom en forskargärning. Även det bara pågick i tre dagar.

Nisse och kompis till honom höll gärna till nere vid stationen. Det fanns tåg i staden på den tiden. De höll gärna till vid vändskivan där vattenpåfyllingen ägde rum av de fräsande tågen. Kände redaktören Joel Haugard kom dit en dag och frågade Nisse och hans kompis om det kunde hjälpa till med en utgrävning ute på Husabergsudde. En järnåldersgrav skull undersökas.

De båda ynglingarna tackade ja till jobbet. Tillsammans med Haugard och köpman Stöök tog de sig ut till Husabergsudde i en skranglig roddbåt.

Förväntningarna på utgrävningen var stora. Arbetet pågick några dagar, men om det gjordes några värdefulle fynd mindes inte Nisse. Deras uppgift var att gräva och påta bland stenmurarna. Nisse och hans kamrat undrade vad det hela skulle tjäna till. Efter tre dagar ställdes grävningarna in, vid den nuvarande campingplatsen.

Nisse trappade med tiden ner sitt skomakeri, för att istället köra tidningar från Pressbyrån upp till affärerna i stan. I ärlighetens namn ska sägas att Nisses precis som kungen pådyvlats jobbet. Skomakeriet gick i arv.

Bilder på fynd ur Haugards bok om Vättern och Norra Vättersbygden

Utgrävningar vid Husabergsudde som gett resultat skedde redan 1916 under ledning av fil.lic Erik Lundberg. Man kunde då konstatera att det funnits en stor gravplats från där ute från vikingatiden. Sammanlagt påträffades åtta större gravar. Bland annat påträffades ett stort svärd av järn. I kollagren kring gravarna hittades järnbitar och beslag av järn. Det fanns också en del eleganta föremål i brons. De döda brändes från på kullens krön. Eldskenet påminde om att även om vikingarnas dödlighet.

Gravfältet på Husabergsudde är det enda i södra Närke , från vilket några järnåldersvapen finns bevarade. Redan i mars 1880 hade de som grävde efter grus hittat en spännbuckla i brons och lite senare också ett spänne i brons. Några år senare hittades flera föremål från vikingatiden bland annat lerföremål och massor av benrester. Men det skulle ta ytterligare drygt 30 år innan den stora utgrävningen gjordes. Sedan tog det ännu några år innan Nisse och hans kompis gjorde sin tredagarsinsats. Utan resultat att lägga på minnet.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post648