Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Nya utställningar på gång i Askersund

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 10, 2012 23:12:09

Hjalmar Trafvenfelt

Sommarens stora utställning i Askersunds konsthall över Folke Dahlbergs konstnärskap slutar på söndag (12/8). Samma är det med 50-talsutställningen i Hembygdsgården. Även utställningen med Ingrid Bergsten och grabben Patriks utställning i biblioteket försvinner snart. Men var inte oroliga om ni tror att alla kraft satsats på sommarens utställningar. Redan nu är arbetet igång med nästa års utställning i Konsthallen. Då handlar det om en visning av läraren, konstnären och major Hjalmar Trafvenfelts konst.

Efterlysningar av tavlor hos privatpersoner har gjorts. En del har också svarat. Den största samlingen finns hos kommunen dit Trafvenfelt donerade ett stort antal konstverk. Säkert finns det flera som sitter inne med ”trafvenfeltare”. Då är det bra att höra av sig till kulturförvaltningen. En del har redan hört av sig.

Det blir en utställning med Trafvenfelts tavlor som matchas med en aktuell bild hur det ser ut på platsen i dag. Många miljöer som konstnären målade finns inte kvar, men det lär bli från miljöer där dagens människor kan känna igen sig lite. Erik Schale är igång och fotograferar. Vidare kommer det att finnas en berättelse om Trafvenfelts liv och en del gamla bilder som visar lite av var han bodde och levde i Askersund. I dag finns nog inte många i Askersund som har personliga minnen av majoren och konstnären. Förmodligen ingen. Det gäller att leta i skrifter , böcker och i gamla tidningsklipp. Och sedan försöka minnas det folk berättat. Det hände ett antal gånger i mitt arbete som journalist.

Alsen

Var fanns gården i Askersund? Ja det är en fråga?

Okänd plats. Kanske någon vet?

Var finns platsen?

Storgatan

Strandparken

Hamnen med Sundsgården till vänster

En akvarell av Trafvenfelt. Det är mycket ovanligt.

Själv är jag inblandad på ett litet hörn i gruppen som jobbar med utställningen. Alf Anneborg har varit den drivande för att få till stånd en utställning om Trafvenfelts konstnärskap. Han var också ansvarig för utställningen i Hembygdsgården. Jag också varit lite inblandad i utställningen i Hembygdsgården, vidare hjälpte jag vännen Kenth Lundström med att fotografera tavlor av konstnären Folke Dahlberg inför utställningen. Vi har besökt ett stort antal askersundare under det här året som varit ägare till konstverk. Med det vill jag säga att så mycket konst jag sett det senaste året var det länge sedan jag upplevt.

Trafvenfelt målade många gårdsmiljöer i Askersund, som ingen i dag vet vilka gårdar det är. Det får bli gissningar. En tavla som jag fotograferat har namnet ” Askersundsgård med blommande äppelträd”. Då förstår ni att det inte är helt lätt. Men det kanske finns någon som har järnkoll på alla motiven? Andra målningar är självklara. Publicerar några av tavlorna jag plåtat, bara som en liten föraning om vad som ska komma.

För alla som är intresserade av tavlor så finns det ännu en chans att se lite annorlunda konst. Det är snart höstmarknad i Askersund och då brukade finns konst av alla de slag från ”Fiskargubben” till tavlor med gråtande barn. Tycker inte om tavlor där barn gråter. Barn ska skratta och vara glada och inte förnedras i sin sorg på en tavla. Kanske det också finns några tavlor på marknaden med ”Zigenarflickan” och ”Grindslanten”. Själv köpte jag en ”Grindslanten” för 30 kronor vid en loppis, som jag sedan skänkte till en annan loppis. Hade inte plats för tavlan i lägenheten. Många pratar nedlåtande om den här typen av tavlor, men det finns gott om ”Fiskargubbar” och ”Grindslanten”, ute i stugorna. Och då kan de ju inte vara så dåliga.

Själv tänkte jag nu åka några dagar till Stockholm och bland annat besöka ”Fotografiska” i närheten av slussen. Där finns många fina bilder och duktiga utställare. Och man inte får nog av det så är ett besök i restaurangen på övervåningen att rekommendera. Utsikten in mot Stockholm är imponerande. En naturtavla så god som någon. Kanske det finns andra trevliga utställningar i huvudstaden och då tar det väl någon vecka innan jag kommer hem.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post654