Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kräftfiske vid Gårdsjön

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson lör, augusti 11, 2012 15:51:44

Bilder från årets Askersundsalmanacka där Fiskevårdsföreningen bidragit bilder.

Kräftfiske i Askersunds hamn 2006

Kräftfisket är nu i full gång i Vättern. Ett fiske som lockar många. Ibland allt för många. Det kan bli stökigt ute på sjön när det gäller det fria fisket. Har alltid funderat på om det inte finns en kräfta år alla..

Mitt intresse för fisket har alltid varit mycket begränsat, utom när det gällde kräftfisket. Det var visserligen länge sedan jag höll på med det, men under min uppväxt några meter från Gårdsjöns strand fiskade jag ofta. Då var det flodkräftor det gällde.

Vi fiskade från land eftersom inte fisket ingick i köpet av den lilla stugan. Men vi hade en lång strandremsa, så vi kunde använda strandrätten. Många med stora gårdar tyckte det var fel. Det väckte stor avundsjuka hos många. Fiske och jakt är som bekant inte något som befrämjar grannsämjan.

Det var bara en i stugan som var intresserad av vanligt fiske, och det blev till slut hans olycka. För ett antal år sedan omkom han i drunkningsolycka i samband med pimpelfiske på Alsen.

Förberdelse för kräftfiske vid Gårdsjön. Men då hade vi flyttat från stugan, så jag har inte kläm på vem mannen på bilden är.

Minns att det var många som ville komma och fiska kräftor hos oss, men farsan var restriktiv. Han tyckte att man bara skulle fiska för eget behov och inte göra affär av det hela. Men så var vi också fattiga. På pengar. Men det berodde nog inte så mycket på kräftor och jag har aldrig lidit någon skada. Det finns andra värden i livet.

Farsan stora intresse var att hänga upp färgade lampor i träden när vi hade kräftfest. Det skedde vid ett tillfälle per säsong. Själva fisket var han aldrig intresserad av, utan mera det konstnärliga runt kräftkulturen. Minns inte om han ens åt kräftor? Att koka kräftor var omöjligt för honom. Det stod han inte ut med. Sådan uppväxt hade jag när det gäller kräftor.

Bild från Röllingen. En fin bild på Lilly och Gunnar Karlsson från 1962

Bild från fiskaffären i Askersund, Järlström och Erik Johansson

Vad jag förstår finns fortfarande det kräftor kvar i Gårdsjön, men då handlar det om signalkräftor. Jag är själv inte någon stor kräftkännare. Själv har jag köpt en låda Kinesiska kräftor vid Coop. För tänka mej in att det är kräftor från Gårdsjön, hur det nu ska gå till? Får väl ta något drickbart till så kanske det går…

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med några bilder.

PS! Kommentera gärna . Det skulle var trevligt

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post655