Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Extratorn på Landskyrkan

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson lör, augusti 18, 2012 10:20:25

Trafvenfelts målning från 1923

Kyrkan 1922

Bild från slutet av 1800-talet med kyrkan utan värmetornet.

40-talsbild

För några dagar sedan hade jag ett antal tavlor målade av majoren, läraren och konstnären Hjalmar Trafvenfelt på bloggen. Anledningen till det var att det skall bli utställning om Trafvenfelt i Askersund nästa år.

En tavla som fanns med i bloggen har förbryllat några. Det fanns en målning av Landskyrkan från 1923 och på kyrkan fanns två torn. I dag finns bara ett. Förklaringen är lika simpel som enkel för att vara en kopia av Riddarholmskyrkan i Stockholm. Det handlar helt enkelt om kyrkans värmesystem. Tornet tillhör värmesystemet och togs bort när det blev mera modernt och praktiskt med andra system.

Hembygdskännare Bengt Willén har berättat och vännen Leif Linus har kommit med bilder. Enligt en skrift om Landskyrkan klagade prästerskapet över den råa och kalla kyrkan redan 1763. En kamin skulle installeras, men det dröjde ända till 1828 innan det blev gjort. Senare värmdes kyrkan upp med två stora gjutjärnskaminer som var placerade i koret.

År 1908 donerade Albert Cassel 10 000 kronor till en mer tidsenlig värmeanläggning i kyrkan. Det fungerade utmärkt, men effektiviteten var nog inte den bästa. Vaktmästaren fick börja att elda redan på fredagen till söndagens högmässa. Varmluftsperioden blev inte så långvarig. 1936-37 var det dags för en ny renovering. Den här gången utnyttjades elkraften till uppvärmningen. 1983 hade den elektrisk uppvärmningen gjort sitt. Nu installerades ett vattenburet uppvärmningssystem. Fakta är hämtat från en skrift med namnet Askersunds Landskyrka som gavs 1984.

Kyrkan i dag

Någon har trott att Trafvenfelt hade ägnat sig åt konstnärlig frihet och helt enkelt lagt till ett torn. Men sådan var inte han. En gammal lärare och major, ägnar sig inte åt sådant. Det är min bestämda åsikt.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post657