Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Glass och fisk i hamnen

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 22, 2012 13:53:06

Det finns många glasskiosker i Askersunds hamn. Tidigare fanns också fiskförsäljning. Många saknar en sådan kiosk.

Det är för lite fisk och för mycket glass i Askersunds hamnområdet. Det anser en askersundare i ett brev till kommunen, som vill ha fortsatt möjlighet att köpa rökt fisk och kräftor i hamnen. Askersundaren menar att det nästan inte går att ta sig fram i hamnen för glasskiosker. Det står tre stycken i rad.

Tidigare har det funnits en fiskkiosk, men den försvann inför årets säsongen. Ägarna tyckte att markhyran blev alldeles för dyr på grund av en prishöjning inför årets säsong.

-I dag är vi hänvisade att köpa fisken i butiker till högre priser. Vi är många som är besvikna, skriver askersundaren, som tycker det är självklart med en fiskkiosk eftersom Askersund vill hävda varumärket Skärgårdsidyllen.

Askersundaren menar i brevet att fiskförsäljningen måste tillbaka till hamnen till nästa år. Hur det ska gå till i praktiken har inte jag något svar på. Det handlar väl om billigare hyra kan jag förstå. Kanske det också finns andra skäl som jag inte riktigt känner till, som att samma fisksortiment säljs på två ställen i Askersund för olika priser. Inte vet jag. Jag är ingen affärsman. Men det är gott med rökt fisk och kanske en glass vid något enstaka tillfälle.

Äldre askersundare minns säkert Arvidssons fiskbil, med Axel Rosengren som försäljare. Kanske något att ta upp igen och placera i hamnen...

Askersunds hamn 1934

Hamnmagsinet

Fiskbilen har stannat till hos Englund i Ängen. Bilderna är från början av 60-talet

När jag är ändå är inne på vad medborgarna tycker så lägger jag med ett förslag om avsaknad av en tvättanläggning för bilar.Antalet bensinmackar har minskat i Askersund och därmed också möjligheten till manuell tvätt. I dag tvättar många sina bilar hemma på garageuppfarterna och det tycker inte medborgaren är särsklit bra. Det mesta hamnar då i dagvattenledningarna. "Snabbtvättarna" är inget alternativ tycker medborgaren. I Hallsberg och Kumla finns miljövänliga tvättanläggningar. En sådan önskar medborgaren också i Askersund. Att kunna tvätta sin bil för en rimlig kostnad.

Leif Linus har hjälpt till med én del bilder

PS! Kommentera gärna.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post660