Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Brännvinsbränneriet som blev bönhus och bygglager

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 24, 2012 13:47:36

Ett gammalt vykort med missionslokalen till höger.

Hus för tillverkning av brännvin är inte bara av ondo. Det kan om inte annat medlemmarna i Lutherska Missionsföreningen intyga. Då handlar det naturligtvis inte om drycken utan om själva huset. Föreningen saknade möteslokal i Askersund, men ute vid Lind stod ett brännvinsbränneri tomt. Föreningen köpte huset för en billig penning. Året var 1867. Samma år hade föreningen köpt in en del av tomten nr 79-80 i Askersund( Stora Bergsgatan 33).

Missionsvänner som ägde hästar fraktade in virket från det nedrivna bränneriet. Rådman Beckman bidrog med timmer. Grunden till missionshuset grävdes av missionsvännerna. Utan ersättning naturligtvis. I april 1867 började man gräva grunden och i augusti samma år var missionshuset färdigt för att tas i bruk. Brännvinsbränneriet hade blivit Herrens tempel.

Vid invigningshögtiden förklarade brukspatron Hedengren från Risberga att det var viktigt med ett eget hus, eftersom man hade blivit nekade att ha möten i samlingslokaler, skolor och kyrkor. Brukspatronen betonade också att ingen fick predika något falskt evangelium i huset.

Kostnaden för missionshuset uppgick till 5 000 kronor. När bygget startade fanns 900 kronor i den magra kassan. Samma summa fanns kvar när bygget var slutfört. 1886 uppfördes andra delen av fastigheten, nämligen den lilla salen och bostaden på andra planet. Under åren som gick gjordes sedan ett antal reparationer och ombyggnader. I början av 1960-talet diskuterades planerna för en ny kyrka ute vid Gårdsjögatan. Så blev det också . 1968 skedde invigningen av den nya kyrkan.

Gamla möteslokalen vid Stora Bergsgatan. I dag är lokalen fylld virke och skivor.

Missionshuset från gården

För att nu återgå till Missionshuset vid Stora Bergsgatan, har det hänt mycket där. Huset finns kvar, men invändigt finns inget som vittnar om att det varit ett bönhus. När EFS-församlingen lämnade backen upp mot gamla Realskolan på Norra Bergen, köpte järnhandlare Edlund byggnaden. Han gjorde om huset invändigt till ett byggvarulager. Det gamla missionshuset fylldes med bräder och skivor av alla slag. Ett ovärderligt lager för järnhandeln. Själv bosatte sig Edlund på övervåningen i missionshuset. När Edlunds avled köpte en privatperson med koppling till järnhandeln över. Och så är det i dag och lagerutrymmena finns kvar.

Kent Wallin började som ung vid Edlunds järnhandel. Sedan blev han ägare till affären ihop med Göran Larsson. För några år sedan lämnade Kent över helt till Göran.

Tänk vad det kan bli av ett gammalt brännvinsbränneri. Något att tänka på för alla som köper virke av de trevliga grabbarna vid Edlunds. Det finns både brännvins-och missionshistoria i väggarna…

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med bilder

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post661