Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kvarteret Verkstaden blir kvar som namn

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 28, 2012 14:04:25

Rivning pågår i verkstadsområdet. Det följs med stort intresse av många askersudnare.

Namnet Kvarteret Verkstaden i Askersund duger inte i marknadsföreningen när det gäller nysatsningen i området vid kanten av Strandparken. Ansvariga i Askersunds Kommunfastigheter AB begärde att få byta namn till Askersunds Sjöpark, som i vardagligt tal skulle få heta Sjöparken. Enligt ansvariga är det ett måste för att kunna sälja in området.

Kommunstyrelsens arbetsutskott gav tekniska förvaltningen i uppdrag att utreda namnbytet. När ärendet kom tillbaka tyckte ledamöterna i arbetsutskottet att namnet Kvarteret Verkstaden skulle vara kvar med tanke på kulturarvet. Enligt kulturminneslagen ska god ortsnamnsed iakttas. En namnändring ska också vara välmotiverad och inte bara trendig för stunden, som Askersunds Sjöpark.

Noterbart är att det var samma politiker som föreslog en ändring av namnet som sedan sa nej i kommunstyrelsens arbetsutskott.

När sommaren hade gått och tekniska kontoret gjort sin utredning tänkte politikerna om. Semestervilan hade gjort nytta. Klart att verkstadsnamnet måste få vara kvar även i fortsättning. Det var au:s deras bestämda uppfattning den 20 augusti. Och det är den som gäller. Det är hedrande att kunna ändra sig innan det blir helt fel.

Det är kommunchef Madeleine Andersson som är VD i Kommunfastigheter. Styrelsen består av:

Ordinarie:

Per Eriksson (ordförande)

Siv Ahlstrand

Katarina Ranebron

Calill Ohlson

Ulf Bladh

Suppleanter:

Peter Thuresson

Solveig Samuelsson

Ingrid Fries Hansson

Eric Englund

Billy Ludvigsson

Kommer att tänka på Hammarby sjöstad i Stockholm och andra lika företeelser med inslag av vatten när man ser namnförslaget. För ett antal år sedan försökte man i Askersund att ändra namnet på Borgmästareholmen till ”Barnens Ö” . Varför namnet Borgmästareholmen inte dög vet jag inte? Det nya namnet fick inte användas, det var namnskyddat av en organisation i Stockholm. Det blev istället en snabb ändring till ”Borgmästareholmen -Barnens egen ö” i Askersund. Annars hade dryga böter väntat. Vet inte om det stämmer om det "bara" är barnens ö och Borgmästareholmen som namn hade säkert alla varit nöjda med. Och med tanke på kulturminneslagen måste det ha varit helt fel. Men nu är det glömt och förlåtet och alla är nöjda.

Varmbadhuset är ett annat hus som borde ha ett annat namn ansåg en del. Det kom fram ett antal märkliga namnförslag. Det slutade med att namnet Varmbadhuset blev kvar och att Lasse Målare såg till att texten Varmbadhuset blev synlig igen.

Anledningen till att fastighetsbolaget vill använda namnet Sjöparken i marknadsföreningen är att området knyter an till Strandparken och Vättern. Personligen tycker jag att man ska vara rädd om gamla namn, som satt sin prägel på stan. Området har en långa verkstadstradition, där massor av askersundare jobbat under årens lopp. Det var stans ledande industri i ett antal år. Tydligen har nu kommunstyrelsens arbetsutskott samma inställning.

När det var full fart vid Askersundsverken

Upplåtelseformen på det nya bostadsområdet kan bli vara eget ägande, bostadsrätter eller hyresrätter. Det återstår att se. Rivningen är i full gång och det verkar vara ett tufft arbete. Verkstadshusen är stora och bastanta. Många följer rivningen med stort intresse. Själv brukar jag också ta en sväng runt Strandparken när det passar.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(4)//blogg.ovedanielsson.se/#post664