Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Stensättningsmaskinen fungerar igen

September 2012Skapad av Ove Danielsson ons, september 05, 2012 11:06:23

Ingemar Lundfeldt och Hasse Gunnarsson har rustat Áskersunds gamla stensättarmaskin. Nu är den som ny.

Har någon kommit på idén att rusta en gammal stensättningsmaskin någon gång? Troligen inte. Ett av skälen kan vara att det inte är särskilt lätta att få tag på en sådan maskin och att det inte finns något intresse för sådant. Det tillverkades för övrigt bara 250 sådana maskiner. De försvann från kommunerna i slutet på 50-talet.

Det finns dock personer som älskar rusta upp gamla maskiner, motorer, motorcyklar, mopeder och bilar. Ingemar Lundfeldt och Hasse Gunnarsson, i Askersund, är två av alla dessa motorentusiaster, som tagits sig an en stensättningsmaskin. Och det är en speciell maskinen. Den har gått på Askersundsgator under 50-talet.

De kan åka över halva Sverige just för att få tag på den eller den delen. Båda är också med i Askersunds Veteranfordonsklubb . Faktum är att grunden till klubben är en gammal moped med drivrem av märket Novolette. Den finns i fint skick vid Lundfeldts verkstad i Ullavi.

-Vi höll på hemma i min källare och skruvade. Vi blev några stycken som pratade om att bilda en klubb. Och så blev det också, berättar Hasse.

Stensättningsmaskinen som kördes på Askersunds gator i på 50-talet av ”Sickan” Gefvert och hans kamrater har blivit som ny igen. Äldre askersundare minns säkert när ”Sickan” vandrade runt med sin dundrande maskin som ekade mellan husen. Det var ett fruktansvärt liv. Nu fungerar maskinen perfekt igen tack vare Ingemar och Hasses upprustningsarbete. Och då ska man veta att maskinen legat i skogen strax norr om Askersund i ett minst sagt bedrövligt skick utan motor.

Hur kommer man då på att rusta en gammal stensättningsmaskin tillverkad av Svedala Arbrå i Svedala?

-Jag visste att det fanns en sådan maskin och att den hade funnits i en loge vid ett ställe norr om Askersund. En person som hade bott där jobbade lite åt kommunen. Han hade väl tagit hand om den. Träffade en person som bodde vid stället långt senare och han berättade att maskinen låg slängd i skogen på ett ställe. Hasse och jag åkte dit och det var ingen vacker syn vi mötte. Maskinen var rostig och trasig utan motor, berättar Ingemar.

Så här såg maskinen ut när Ingemar och Hasse började sitt arbete

Ingemar annonserade om en motor till maskinen och fick napp. Det fanns en motor på en plats långt från Askersund, men det var inget som fick Ingemar och Hasse, att avstå från köpet. Och en längre resa.

Sedan har arbetet pågått under lång tid ute i verkstaden vid Ullavi. Nu är maskinen som ny och den fungerar.

-Är man intresserad av motorer och maskiner är det en helhetsupplevelse att hitta en gammal rostig maskin och att få den att fungera. Det är lite av ljuv musik att höra motorn starta. Arbetet fram till dess är lika roligt. För att inte tala om jakten på olika maskindelar. Helst ska det var original, upplyser Ingemar och Hasse.

När stensättarmaskinerna kom var det både en teknisk och arbetsmiljömässig revolution. Istället för att knacka sten för sten kunde ”Sickan” och grabbarna köra över större ytor på en gång. Det sparade både ryggar och arbete. Men maskinen var tung att köra och tekniken gick framåt. I slutet av 60-talet hade stensättningsmaskinerna gjort sitt. Några blev till skrot och någon hamnade i skogen strax norr om Askersund. Om man ser det så har Ingemar och Hasse gjort en kulturhistorisk gärning både vad beträffar gammal teknik och Askersundshistoria.

Motorcyklar som Ingemar rustat upp

Ingemar och Hasse har letat efter bilder på maskinen när den var i drift på Askersunds gator, men utan resultat. Kanske någon som läser det här sitter inne med en bild som de båda motorentusiasterna kan få kopiera av? Jag kan förmedla bilden om det skulle vara så…

Pelle Landin på 50-talet med arbete på torget

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post670