Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Bertil Gyllings stora Rosell-samling

September 2012Skapad av Ove Danielsson tor, september 13, 2012 19:25:37

Bertil Gylling i Askersund har en imponerande och unik samling med föremål av träsnidare Herman Rosell. Han har fyllt ett rum i Birgittas och hans fina villa i Strandparken med täljda figurer och grupper. Som en extra bonus i familjens boende finns Sagers hus på tomten. Askersunds äldsta hus som funnits på samma plats långt innan den stora Askersundsbranden 1776, då i stort sett hela staden ödelades.

Vem var då Herman Rosell? Enligt många var han helt i klass med den mera kände träsnidaren ,Axel Petersson-Döderhultaren. Axel täljde lite grövre figurer. Herman hade en lite annorlunda och helt unik stil. Mjuk och finstämd. Herman var mest känd i Göteborgstrakten.

Bertils intresse för Herman Rosells snideri började 2005. Han köpte då två figurer på en auktion i Lindesberg, en gubbe och en gumma från 1956.

-Efter det började det ta fart. Jag har under min korta tid som samlare lyckats få tag på många figurer och jag söker efter fler. Rosells arbeten är fantastiska, säger Bertil, och det är bara att hålla med.

Har besökt Bertil och han samlingar några gånger. Han har förmodligen Sveriges största Rosell-samling. Det går lätt att fastna i timmar i hans utställningsrum. Jag känner Bertil som lagkamrat i fotboll och har alltid känt mej välkommen. Så det gör inget om det tar lite tid.

Herman Rosell hemma i lägenheten på Hisningen i Göteborg

Herman Rosell var en äkta smålänning med soldatblod i ådrorna. Allt enligt den bok som speglar hans verk, ”Så var det förr”. Han föddes den 22 september 1893 och avled 22 november 1969. Uppväxten var tuff och det gjorde också tidigt intresserade sig för sociala problem och orättvisor. Det avspeglar sig också i hans konstnärskap. Han kunde skilda händelser från det verkliga livet. Ofta var det minnen från barndomen i Småland, kluriga gubbar och gummor.

Första gången Herman Rosell försökte sälja sina figurer skrattade folk överseende åt honom. Det var på torget i Skara och han fick åka hem med hela väskan osåld. Han slutade då att tälja och tänkte bränna upp allt han gjort. Som tur var gjorde han inte det.

1938 flyttade Herman med hustru till en villa på Hisningen i Göteborg. Han levde tillbakadraget. Han satt alltid i samma hörn och täljde ständigt på sina träbitar. Herman fick dock glädjen att uppleva en stor framgång när hans verk visades på en stor utställning i Helsingborg sommaren 1955. Senare gjorde TV ett program om honom.

Gustav Hall i Trollhättan var mannen som först insåg Herman Rosells storhet som träsnidare. Det var också han som inspirerade honom att fortsätta snida trots alla motgångar i början. Hall gjorde Rosell genom utställningsturnéer i både Sverige och USA. Det var också han som tog initiativet till att göra en bok om Rosells konstnärskap. Han tog kontakt med Bra Böcker, som 1977 också gav ut boken ”Så var det förr”.

Rosell hade inga barn så samlingen hamnade hos Gustav Hall efter hans död. Efter Halls pensionering ägnade han all sin tid och kraft åt Rosells träfigurer.

-Halva samlingen köpte jag av Gustav Halls dotterdotter, berättar Bertil, som gärna visar upp sin fina samling på någon utställning i Askersund.

-Jag har hört mej för lite men det är ingen som nappat. Klart att folk får komma hem till oss och titta, men det vore roligare om det blev en utställning för allmänheten i stort. Tycker att Rosells figurer verkligen är något att visa upp. De väcker minnen hos många.

Förhoppningsvis kommer nu några kulturmänniskor att höra av sig till Bertil för en kommande utställning. Det är bara att tacka och ta emot. Visserligen var inte Rosell från trakten, men figurerna han täljt passar in på alla platser i Sverige. Det är kulturhistoria. En bild av hur det kunde se ut i Sverige förr i tiden.

Bertil har själv några favoriter i sin samling. En är gruppen ”Konstintresse” skuren 1955. Den gamle bonden har kommit till stan och där får de se en staty av en ung flicka. Gubben blir med en gång väldigt konstintresserad. Men gumman är inte lika intresserad. Hon drar honom i armen och verkar säga:

-Kom nu Andes så går vi!

Konstintresse är namnet på den här skapelsen

Bild från en utställning med Herman Rosells figurer. Kung Gustav VI Adolf fanns på plats minsann.

Vill då påminna en liten historia där en gumma fick se en liknande staty. Hon tittade noga på den och sa:

-Är det konst , så är jag åsså konst!

Bertil har också en egen hemsida där hans samling finns med. Adressen är: trasnidadegubbar.se Den är värt ett besök.

En del av uppgifterna i bloggen är hämtade från boken om Herman Rosell med namnet ”Så var det förr”.

Boken på bilden finns bara i ett exemplar. Bertil fick den av sina barn när han fyllde 75. I boken finns hela samlingen med

PS! Kommentera gärna det skulle var trevligt

  • Kommentarer(4)//blogg.ovedanielsson.se/#post675