Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Tågresa in i Askersunds framtid

September 2012Skapad av Ove Danielsson lör, september 15, 2012 22:58:25

Planarkitekt Tobias Jansson och kommunalrådet Per Eriksson, informerade om Askersunds framtid under tåresan.

I helgen hoppade jag på tåget i Askersunds hamn, för att en timme senare stiga av framför torgparken. Det låter kanske konstigt eftersom tågrälsen revs upp i mitten på 50-talet. Enligt förhandsreklamen var det en resa mot framtiden.

Min resa gick med hembygdsföreningens tuff-tuff tåg runt Askersund. Allmänheten var inbjudna av socialdemokraterna i Askersund att hänga med på en rundtur som handlade om att se in i det framtida Askersund. Med som tågpersonal och informatörer var kommunalrådet Per Eriksson och planarkitekt Tobias Jansson. Och när allt var klart serverades kaffe med dopp i hamnområdet. Bara det…

Det mest spännande handlade om tankarna kring och runt småbåtshamnen. Tobias och Per förklarade att det finns planer på en gång-och cykelväg utmed stranden som skulle ansluta till vägen ut mot Husabergsudde , som sedan går vidare ut mot Stjärnsund. I dag är det ett nätstaket runt småbåtshamnen. Folk kommer inte in på området.

På området där båtklubben har sin vinterförvaring fanns det önskemål att uppföra bostäder. Området skulle räcka till ett 20- tal bostäder. Vinterförvaringen skulle då ordnas på annan plats. Per, Tobias och all tågresenärer tyckte det var ett bra förslag. Båtklubben har ett nyskrivit långtidskontrakt på området se de sitter säkra i båten, innan kommunen kan erbjuda annan lämplig plats.

Det finns intressanta planer för området i och runt småbåtshamnen.

Det första som kommer att hända i området kring hamnen och kyrkan är ett antal nya parkeringsplatser. Det finns pengar i budgeten till det. Om det nu var i år eller nästa år låter jag vara osagt. Just vid den informationen passerade en stor gul traktor så ljudet försvann. Och jag ville inte fråga om. Tyckte det var lite genant bland alla tågresenärer.

Tobias och Per berättade också om vad som kommer att hända i hamnområdet och i området nedför gamla bryggeriet vid Sundsgatan. En del grönt kommer att försvinna för att ge plats åt hus. Men även där strävar kommunen efter att det ska bli ett promenadstråk ut med sjökanten. Bebyggelsen får inte tränga bort allmänheten. Och det är ju rätt tänkt. Hur sedan askersundarna kommer att reagera mot den tänkta husbebyggelsen i området är en annan sak som säkert politiker och tjänstemän kommer att få brottas med framöver. Några broar över sundet ska också binda ihop hamnområdet menade kommunalrådet Per.

Själv undrade jag över vad man tänker göra när det gamla tegelhuset på Sundsängen som tidigare varit vattenverket. Det är ett speciellt hus som kunde bli en verklig udda bostad för någon med idéer och lite pengar. Och jag fick medhåll. Något som gladde tågresenär Danielsson. Tydligen finns det en del ledningar kvar i huset som skulle vara besvärliga att ta bort enligt informatörerna. Men problem är till för att övervinna har jag alltid fått höra. Kan det vara så svårt att få bort några ledningar..

Någon med ideer borde kunna göra något bra av gamla vattenverket vid Sundsängen. Det är ett unikt bygge. Tror det skulle kunna bli en fin lägenhet där.

Tåget passerade och gamla Askersundsverken där rivning pågår. Men då hade jag redan hoppat av för andra viktiga saker som rörde mitt liv i dag.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post676