Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Mjölnare Wallin i Ängatorp

September 2012Skapad av Ove Danielsson sön, september 23, 2012 14:20:17

Trafvenfelts konstverk på kvarnbyggnaden

Askersundskonstnären Hjalmar Trafvenfelt målade tidigt i sin karriär en tavla på en kvarnbyggnad. Problemet var att det inte fanns några uppgifter om vilken kvarn det var. Vännen Eric Englund kollade bilder och kom fram till att det troligen var kvarnen i Ängatorp. Ska informera ägaren till tavlan så fort jag träffar honom. Han vill inte ha tavlan på väggen innan han fick fram platsen på tavlan. För tillfället finns tavlan i ett källarutrymme.

För en tid sedan hittade jag en artikel i en gammal hembygdsskrift om mannen som var med och färdigställde just Ängatorps kvarn, Per Johan Wallin. Bara det gör att tavlan snabbt borde komma upp på väggen. Wallin hade sedan 1876 haft anställning i en byggnadsfirma som bland annat uppförde vattenkvarnar. Wallin var från Örebrotrakten. År 1891 gifte han sig med Viktoria Holmqvist, från Uppsala. De träffades i Lindesberg där hon hade anställning hos en familj. Men mer om Viktoria senare.

Per Johan önskade sluta sitt kringflackande liv och tog därför anställning som mjölnare vid kvarnen som han varit med och byggt upp. Paret trivdes bra vid Ängatorp om det inte hade varit det där med vattnet. Flera år i rad var det vattenbrist med stora ekonomiska bekymmer som följd. I den gamla skriften jag läst står att ”förtröstan på Gud” löste det hela. Och det är inte Bibeln jag läst. Efter nio år vid Ängatorp flyttade familjen till Vallby i Närkes-Kil , där de tog över en lanthandel.

Senare kom familjen till Åmmeberg, där Per Johan tog upp sitt jobb som mjölnare igen. Kvarnen i Åmmeberg ägdes av gruvbolaget. Där utvecklades också Viktoria stora andliga aktiviteter. Mjölnaren Wallin stod troget vid hustruns sida i hennes nit för Guds rike. Kristen tro gick igenom hennes liv som varp i en väv. En tid i sin ungdom var hon förlovad med en man som hade akademisk utbildning, men som inte var så värst religiös. Viktoria svek dock inte sina ideal för honom. Den var viktigare för henne än kärleken. Vid den tiden.

Per-Johans anställning vid kvarnen i Åmmeberg tog slut 1926. Då flyttade paret in till Askersund för att bosätta sig i en röd liten stuga ute på Södra Udden. Stugan finns inte kvar längre, men området intill är mycket aktuellt i dag. Det handlar om rivningen av Askersundsverken. I slutet på 30-talet flyttade paret Wallin till Motala där sönerna bodde. Per-Johan avled 1940, 87 år gammal. Två år senare avled Viktoria.

Huset är borta på Södra Udden ,men här bodde paret Wallin.

Södra Udden med Askersundsverken ibakgrunden. En 50-talsbild.

En helt ny vy från Sjötullsgatan sedan delar av Askersundsverken rivits. Nu syns vattnet över huskanten.

Viktoria- eller Tora som hon också kallades- var äldst i en stor barnaskara. Trots knepiga ekonomiska förhållanden sattes hon i en privat flickskola i Uppsala. Det blev dock ingen längre vistelse i skolan. Familjens ekonomi tillät inte det. Senare fick hon anställning som protokollsekreterare i Justitierevisionen, hos häradshövding J.C.M Matthiesen, för att sedan få jobb hos justitie-statsministern Axel Gustaf Adlercreutz. Enligt skriften så lärde sig Viktoria konsten till självbehärskning där. Tydligen var det mycket viktigt på den tiden.

1877 flyttade hon till Lindesberg och började arbete hos änkefru Augusta Rathsman. Den senares man hade varit skeppspräst på fregatten Eugenie, bland annat med kung Oscar II ombord. Hon fick också hjälp med försörjningen av Kungl.Majestät. Hon träffade också kungen för att berätta om hur hon hade det och att hon tänkte flytta till Uppsala.

”Ja dit ska då alla prästänkor” blev kungens svar.

Augusta Rathsman öppnade senare modeaffär i Lindesberg och den gick bra. Mycket tack vare Viktoria. Hon var duktigt och stannade 14 år på platsen. Det var där hon träffade sin Per-Johan och sedan vet ni resten.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post681