Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kasper river för nya hus på verkstadstomten

September 2012Skapad av Ove Danielsson tis, september 25, 2012 17:31:28

Kasper Gustavsson från Jönköping har med hjälp av sin maskin rivit delar av gamla Askersundsverken. Helt själv

”Det var vanliga , seniga, beniga labbar

På valkiga, seniga, beniga grabbar.

Tåligt gnagde hål på sitt fosterlands skal

De händer som grävde för Göta Kanal.”

Så diktade namnen Tage Danielsson en gång så fyndigt. Kasper Gustavsson från Jönköping kommer förmodligen inte att få någon dikt efter sig, men så använder han också grävskopa. Och då gäller det rivningen av Askersundsverken som nu pågått någon månad. Jämförelsen kanske är långsökt, men håll med om att Tages dikt är bra. Och det handlar ändå om grävning, rivning och framtidsatsningar. Både förr och nu. Kasper gör enligt reklamskyltarna ”plats för centrala lägenheter med svårslagen utsikt.”

Kasper har med sin maskin jämnat hälften av verkstadslokalerna med marken. Ensam. Nu väntar lite stillestånd i rivningen i väntan på vad de ansvariga för rivningen säger. Kommunen har anlitat en konsult för rivningsarbetet, som i sin tur får sina order från ansvariga politiker i Askersund.

-En del ska sparas, vi får se hur det blir framöver, säger Kasper.

Rivningsmassorna körs till Nässjö, men då har Kasper redan delat upp det hela i olika fraktioner. Är det inte lång väg till Nässjö bara för rivningsmassor? Under rivningen har Kasper haft ganska stor publik. Något som han inte störs av.

-Så är det nästan alltid när jag river stora byggnader. Ska nu fortsätta till Växjö och riva en stor byggnad, berättar Kasper, som bor på rivningsområdet i sin husvagn under veckorna.

-Vackrare arbetsplats med utsikt mot vattnet får man leta efter, tycker Kasper, som inte ha några problem att få kvällarna att gå.

-Jag jobbar länge. Det blir inte så många timmar över innan det är dags för vila. Kör hårt så jag kan ta ledigt fredagar för att åka hem till sambon i Jönköping, förklarar Kasper, innan han fortsätter med sortering och lastning.

Alla väntar nu med spänning på en detaljplan för området. Vad kommer att byggas på den attraktiva tomten? Blir det villor, hyreshus eller bostadsrätter? Kanske det blir lite av varje? Delar av gamla Askersundsverken kommer att finnas kvar. Frågan är vad som kommer att hända med det gamla garaget framför gamla entrén? Minns att den tidigare ägaren Johan-Axel Franzén var lite orolig för det. Han tyckte det fanns kultur i det gamla 20-talsgaraget. Vi får se?

När jag ändå är inne på rivningar så är det klart med att gamla Ahnérska på Rådhustomten ska rivas för att ge plats nya lägenheter. Vem vet, kanske Kasper får återvända med sin rivningsskopa? Säkert kommer lika många att följa den rivningen i centrala stan. Man kanske skulle satsa på en rullande korvvagn i samband med rivningen? Det kunde ge lite extrapengar, men tyvärr är jag ingen affärsman. Och så är det inte särskilt långt till grillen, så det hela får nog bero.

Förre ägaren Franzén önskade att det gamla garaget från 20-talet skulle räddas. Ännu står det kvar på sin gamla plats.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post682