Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Var finns Boijes unika ångmaskin?

September 2012Skapad av Ove Danielsson lör, september 29, 2012 08:45:01

Båt-Harry med den försvunna ångmaskinen. Vem tog hand om den?

Var finns vännen Boije Lundqvists ångmaskin? Det är en fråga som han och många andra ställer sig. Någon har tagit hand om ångmaskinen och gjort den till sin. Men vem?

1992 lånade Boije ut sin värdefulla maskin till Askersunds båtmuseum, som hade skapats av Båt-Harry Karlsson. Det skrevs kontrakt på utlåningen. Ångmaskinen var unik och tillverkad vid Harge tegelbruk på 1920-talet. Värdet på maskinen ligger runt 50 000 kronor.

I dag finns museets föremål nerpackade i ett källarutrymme vid gamla Hammars glasbruk När Harry avled blev det ingen ordning på utställningsföremålen.

Ett antal föremål lånades ut till en utställning i Motala 2007 . Men det var bara ett lån och av någon anledning lånades också ångmaskinen ut. Det var ett misstag eftersom ångmaskinen inte tillhörde museet i Askersund.

När föremålen skulle hämtas tillbaka några år senare saknades ångmaskinen! Massor av efterforskningar har gjorts men ingen ångmaskin har hittats. Ingen vet var den har tagit i vägen. Polisanmälan har gjorts men någon förundersökning har inte gjorts. Polisen menar att det inte är möjligt så länge det inte går att bevisa något brott. Det finns inga spaningsuppgifter att gå på. Ångmaskinen verkar ha gått upp i rök. Men den finns naturligtvis någonstans. Om den inte har skrotas. Sådana uppgifter finns också. Hur som helst blev det ett herrans liv när prylarna skulle tas hem till Askersund igen. Det har jag hörts berättas.

Nu har Bojie lämnat in ett skadeståndsanspråk på 50 000 kronor till kommunen för sin unika maskin som bara finns i ett exemplar. Vi får se hur det går? Men visst måste han ersättning, om inte den som tagit hand om maskinen lämnar tillbaka den. Det kan också vara så att någon tog hand och ångmaskinen och sålde den vidare. Hela utlåningshistorian är minst sagt märklig. Undrar vad min gamle gode vän Båt-Harry skulle sagt om han levat. Hans liv var båtar och motorer till båtar. För att inta tala om ångmaskiner.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post684