Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Värna om bruksmiljön i Aspa.Uppmaning från Håkan Jaldung

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson fre, oktober 05, 2012 17:05:52

Hur står det till med skyddet av bruksområdet i Aspa? Enligt kommunens planeringshandlingar är Aspa bruksområde en av de bäst bevarade bruksmiljöer i Närke. Men stämmer det i dag? Det undrar Håkan Jaldung i en fylligt och rikt illustrerat skrivelse till kommunalrådet Per Eriksson, s, Askersund.

Håkan Jaldungs barndomshem låg vid Hanebäcken och han har stor anknytning till bygden även i dag. Sedan ett antal år tillbaka bedriver han hembygdsforskning. För några år sedan kom han med en skrift om Ehns bussbolag och flera är på gång. Han är mycket på resande fot i sitt arbete, men återvänder så ofta han kan till sin hembygd.

Just nu slutför Jaldung ett antal dokument kring utvecklingen inom Aspa bruksområde. Därför vill han ha svaret inom någon månad.

Håkan Jaldung forskar om sin hembygd. Han har gett ut skrifter om sin forskning och det kommer mera.

Hur allvarligt är då hotet mot kulturmiljön i Aspa?

-Det är först och främst en fråga för Askersunds kommun att klara ut. Men även andra myndigheter och organ kommer inom en nära framtid att uppmärksammas på frågan, betonar Håkan.

-En utgångspunkt för att undersöka hotet mot kulturmiljön i Aspa kan vara att kontrollera att de byggnader som fanns inritade på den karta som är en del av Askersunds områdesbestämmelser för Aspa bruksområde. Fanns de i verkligheten när det togs beslut om bestämmelserna 1990 och finns de kvar?

- Att undvika rivning och förfall av skyddade byggnader har sannolikt varit omöjligt. Men det måste finnas en dokumentation kring Askersunds kommuns hantering av bestämmelserna om lovplikt. Då är det i efterhand möjligt att granska hur kommunen har hanterat det hela, påpekar Jaldung.

En jordkällare som bör skyddas enligt Jaldung och områdesbestämmelserna.

Bruksallén i Aspa

Aspa bruksgata. Välskötta hus precis som det ska vara. Ägarna strävar efter att följa områdesbestämmelserna. Något som Håkan Jaldung är mycket nöjd med i sin skrivelse.

Det har skett en demolering av inom Aspa bruksområde de senaste 20 åren anser Jaldung.

-Jag kommer i skrivelser till länsstyrelsen med flera myndigheter och organ att uppmärksamma det som skett inom bruksområdet. Följs områdesbestämmelserna från 1990? Enligt mej är det inte så.

Jaldung önskar få en kortfattad information från kommunalrådet Eriksson om hur kommunledningen framöver kommer att utöva sin tillsynsskyldighet över tillämpningen av områdesbestämmelserna för bruksområdet. Han undrar också över om kommunens planer för att skydda kulturmiljöer även kommer att gälla Aspa bruksområde.

Jaldung betonar också i sin skrivelse att det finns ett antal välskötta byggnader längs bruksgatan, där ägarna helt har följt gällande områdesbestämmelser.

Jag uppmanar alla som är intresserade av Aspa bruksområde och Jaldungs funderingar att besöka kommunen och ta del av hans skrivelse med både bilder och kartor. Det är offentlig handling och tillgänglig för alla. En av de mest genomarbetade skrivelse som jag tagit del av.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara intressant

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post694