Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Mikael Mogren har kommit ut med en ny bok

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson tis, oktober 09, 2012 13:39:16

Framför domkyrkan i Västerås står en biskop med oknutna skosnören och läser. Plötsligt landar en ängel på hans högeraxel. Då vrider sig biskopen förvånat åt sidan. Det är inspirationens ögonblick som skulptören Carl Milles har gjutit i brons. Men vad händer när änglar kraschlandar?

Texten står att läsa på baksidan av Mikael Mogrens nyutkomna bok ”När änglar kraschlandar”. Titeln på boken är en av de frågor Mikael Mogren diskuterar i sin nya bok. I nio texter berör han sårbarhetens möjlighet och pris med exempel från kabbala, samerna och Selma Lagerlöf.

Samtidigt rymmer boken en vision. Mikael Mogren anser att framtidens Sverige kommer att behöva en historiskt och andligt djupt förankrad kyrka med människor som präglas av samtalen med andra religioner, en stringent samtidsanalys och ett modigt socialt ansvarstagande.

Åmmebergssonen Mikael Mogren arbetar som stiftsadjunkt i Västerås stift. Han är en ung teolog med framtidsvyer. Själv lärde jag känna sympatiske Mikael när han gick på högstadiet vid Sjöängsskolan i Askersund. Ibland kom han in på redaktionen och berättade om vad som var på gång. Han forskade om hembygden och var med och startade Föreningen Bevara Gamla Askersund. Senast jag träffade honom personligen var när Föreningen Gamla Askersund firade jubileum i Näckrosen. Föreningen har tagit bort ordet Bevara, på senare år. Redan då han gick i skolan hade han imponerade kunskaper. Att han skulle välja prästbanan visst jag inte då. Och det har gått snabbt för honom. Mikael blev trots ungdom nominerad till biskop.

Under årens lopp har vi haft kontakt lite då och då. Och mötena och skiftväxlingarna har alltid varit lika givande och trevliga. Mikael har fått ett jobb som han är som klippt och skuren för. Under några år svarade han för gudstjänsterna i samband med julottan i Hammars kyrka. Då kunde jag få lite förhandsinformationen vad predikan skulle handla om. Mikael lockade alltid till en fullsatt kyrka. Men det gjorde han utan min förhandsreklam.

Mikael tycker om att samtala med människor. De mest utsatta har han alltid värnat om. Hans nya bok passar att bära med sig i fickan och ibland läsa ett stycke ur. Det finns mycket att hämta ur den i vardagen. Själv har jag läst den från pärm till pärm och då kan jag ändå inte skryta med att jag gräver ner mej i de heliga skrifterna allt för ofta. Men Mikaels bok är lättillgänglig för alla. Han skriver så alla förstår vad han menar. Ingen behöver använda lexikon för att förstå vad han skriver.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post696